1 885 2

Честита зима!

Венцислав Михайлов

Астрономическата зима започва у нас в 12 часа и 44 минути на 21 декември, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни - в Южното полукълбо.

Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо.

От днес денят започва бавно да расте, каза по БНР преподавателят по астрофизика в СУ "Св. Климент Охридски“ Владимир Божилов.

"Продължителността на деня на 21 декември е 9 часа, 2 минути и около 17 секунди, което означава, че в северното полукълбо е най-дългата нощ и обратното – в южното полукълбо е най-дългият ден. Ако се намирате на Северния или Южния полюс, ще имате 24 часа ден или нощ", обясни Божилов.

През зимата дните са най-къси, а тяхната продължителност зависи от географската ширина.

През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи.

Днес и през следващите дни времето у нас ще бъде с близки до обичайните за декември температури, но почти без валежи.

В по-голямата част на страната Коледа ще бъде безснежна.

В планините по празниците времето ще бъде подходящо за зимен туризъм, с температури малко под нулата през деня и предимно сухо и тихо време.

България


Още по темата

 • Сняг и заледени пътни участъци

  Сняг и заледени пътни участъци

  Температурите са от – 12 до + 5 С°. Времето над цялата страна е облачно. Вятър духа в по-голямата част от страната. Слаб сняг вали в ...
  29.12.2016
  984
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дино
  Отговор
  1 12:54  21.12.16
  Не желая зимата у нас. Никак не я харесвам... Заедно с това не искам да се спускам със ски,шейна,да правя снежни човеци,стреляне със снежни топки и т.н... Дано да има още само 2 седмици общо до края но сезона снежна покривка единственно само заради посевите. Да се маща,не ми требе!

  Коментиран от #2

 • Ghost
  Отговор
  2 13:46  21.12.16

  До коментар #1 от "Дино":

  Иди са гръмни !

Напиши коментар:


Публикувай