853 6

В Нановица, Равен и Груево почетоха паметта на жертвите от Възродителния процес

Стефанаки Йоанис

Гюнер ШЮКРИ

В момчилградските села Нановица, Равен и Груево се проведоха възпоменателни митинги-мевлиди в памет на Юсуф Абдула, Мюмюн Ахад, Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим, убити през 1984-а година, когато диктаторският режим осъществява поредния етап на т. нар Възродителен процес в Кърджалийско. Заедно с родителите и близките на загиналите, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан. Тук бяха още кметове на общини, председатели на общински съвети, кметове на населени места и много жители.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на жертвите. Ученици рецитираха стихове на турски език под ръководството на Серпил Исмаил и Айше Садула.

Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на Юсуф Абдула (Нановица), Мюмюн Ахад (Равен), Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим (и тримата от Груево). Всички присъстващи бяха нагостени с пилаф и мекици.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналите и за всички жертви по времето на Възродителния процес.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 23:42  27.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 01:19  28.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • В България има мюсулмани
  Отговор
  3 02:57  28.12.16
  А в Турция де са българите? В Турция има мюсулмани с български паспорти и пенсии от България а в България няма българи от Турция с осигуровки от Турция. В Турция има българки мохамедани с недвижими имоти останали в България и те могат да се разпореждат с тях като стопани, а де ги имотите на изселените българи от Одринско? Не приемам насилие върху правата на хората от двете страни но защо българина го няма в Турция днес и защо нашите къщи и дворове останали в Одринско не се върнат. Защо не се говори там български а църквите къде са? А защо се появи възродителният. Не бе ли той инструмент на студената война, където атовете се хапет а чифтетата за мулетата. Малкото магаре всеки го яха.
 • гощо
  Отговор
  4 08:22  28.12.16
  Това,че по време на турското робство е минала прес селото някоя турска потерия и дядо ти е хвърлил кълпака и сложил феса,приел чуждата вяра за да не му резнат главата не те прави турчин!!!!!! Не съм чувал за италянски германци и френски испанци?!?!? Та и български турци не мисля,че има!!!!!
 • Бай хой
  Отговор
  5 09:04  28.12.16
  Даааа, в двадесет и първи век да се почита паметта на терористите. Нищо ново, то и в западна Европа вече вилнеят пълчищата на ислямските терористи.
 • А нашите жертви кой ще почита?
  Отговор
  6 20:48  28.12.16
  Всички сме хора с челяд и покрив! Всеки заслужава достойнство и почит. Срамно е да се допуска неуважение към който и да е! Тъжно и болно е да те унижават! Съгласен съм че имат болка в сърцата на тези наши хора, но да не се подхожда едностранчиво. Славяните християни, имаме наше свое чак до Босфора и хора загубени 1913г. по време на нашето преселение. Ако премълчим излиза че само една страна е пострадалата. Нека да сме обективни. И не на последно място - щом си гражданин с паспорт български: то ти си Българин! Нищо че си Мохамеданин, Вярата не те прави гражданин на др. държава. Ако имаш няколко паспорта, то нац. Принадлежност ще се определя от место пребиваване! Тъй мисля аз! А ти?

Напиши коментар:


Публикувай