Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 13:03 877 0

Тръгна делото срещу Феим Чаушев

  • софия-
  • съдебно дело-
  • феим чаушев-
  • ивайло геков-
  • открадната кола

Софийският районен съд даде ход на делото срещу бившия заместник - външен министър Феим Чаушев. Той е обвинен за това, че заедно с Ивайло Геков са предложили съдействие, за да бъде върната открадната кола срещу 25 000 евро, съобщи БГНЕС.

Колата е на турския гражданин Фейзи Юханлъ. Автомобилът му бил откраднат докато бил в България. Самият Фейзи Юханлъ ще бъде разпитан само като свидетел по делото. Той отказа да бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител.

По делото днес показания вече дават част от свидетелите. Запознати очакват, че то може да стигне до пледоария още днес.

Около 2 часа съдът разпитва основния свидетел по делото Ендер Дурмушев. Оказа се, че има сериозни разминавания между това, което той разказа днес пред съда и това, което е казал в досъдебното производство пред полицията. Така например пред съда днес той каза, че бившият зам.- външен министър Феим Чаушев е казал преди тях, че може да им помогне да си върнат колата, но само на държавно ниво. По-късно пък Чаушев посочил, че имал приятел, който можел да съдейства и по друг начин, но самият Чаушев не знаел точно какъв.

След като ги запознал с Ивайло Геков, се дръпнал настрани. В показанията му пред съда от думите на Дурмушев стана ясно, че Геков бил този, който поискал парите. "Парите поиска Ивайло Геков", каза Дурмушев пред съда. Пред полицията обаче в досъдебното производство той разказал друго. В показанията му там Чаушев играе далеч по-активна роля. С него го свързват познати от Турция, а Чаушев бил представен като съветник на президента. В тези показания Дурмушев разказва, че Чаушев казал, че за да се върне автомобилът, трябват пари. Пред съда обаче Ендер Дурмушев се поправи, като посочи, че Чаушев знаел от медиите, че в България за такива случаи ще се искат пари. Противоречието си той обясни с това, че полицаите му казали, че ако "не дам сведенията, които те ми кажат, парите ще ми се върнат много по-късно".

И вторият разпитам свидетел Али Калъч се оплака, че в полицията прочели показанията му бързо. Той не ги прочел, тъй като не може да чете на български. Не разбрал нищо от тях, подписал ги, защото бързал, а детето му е било болно. Имаше съществени разминавания също в показанията на Калъч – това, което казва пред полицаите и това, което каза пред съда. Пред полицията казал, че Чаушев им обяснил, че можел да намери автомобила и да го върне срещу 25 хиляди евро. Пред съда днес каза, че Чаушев е казал, че може да помогне само ако има проблем с бюрокрацията, защото тя у нас е повече, отколкото в Турция.

По време на заседанието днес се появи и спортен привкус. От показанията на Дурмушев пред полицията стана ясно, че Фейзи Юханлъ е дошъл в България с целта евентуално да купи футболен отбор. По този повод провел и няколко срещи. Делото продължава.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА