677 3

Пътници на протест срещу БДЖ на гара Илиянци

Стефанаки Йоанис

Десетки пътници от влака, пътуващ от София за Мездра, блокираха късно вчера жп линията на гара Илиянци и принудиха експреса от София за Горна Оряховица да спре.

Хората били изнервени от близо половинчасовото закъснение, с което потеглил влакът им. Когато той влязъл в отклонение на гара Илиянци, те разбрали, че трябвало да чакат и тръгналия с близо час по-късно експрес.

Тогава 50-60 от тях слезли на релсите и преградили коловоза. Машинистът на експреса успял да спре едва на 2 метра от най-близкостоящите върху релсите хора, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Повиканите от ръководителя на движението полицаи не успели да убедят хората да се отместят и така експресът е бил принуден да се движи след влака за мездра като пътнически влак.

Така експресът от София е пристигнал в Горна Оряховица три минути след полунощ - със 118 минути закъснение.

Машинистът на снощния експрес от София за Горна Оряховица е предотвратил "безумна трагедия“ на гара Илиянци, като успял да спре навреме пред петдесетината пътници от влака София-Мездра, преградили коловоза. Това заяви Лияна Панделиева от пресцентъра на БДЖ. Пред БДЖ тя посочи, че преградилите коловоза са застрашили не само своя живот, но и живота на пътувалите в експреса: Изскачат на пътя срещу експреса, който влиза в гарата, както е по норматив - с 60 километра в час, и започват да му махат с ръце, за да спре и машинистът просто бие спирачки и успява, за щастие, да спре. Пътниците са били недоволни от закъснялото потегляне на влака, пътуващ за Мездра.

От БДЖ обясниха забавянето с честите аварии в зимното време и недостига на локомотиви: "Не вчера, предният ден бяха аварирали 20 локомотива, а преди това, в същия ден, недостигът на локомотиви беше 35. Тази сутрин два локомотива са спрели да работят, защото са се блъснали в преспи."

Панделиева изрази недоумение от реакцията на МВР да прати само двама полицаи при тълпата на релсите: "Цялата железопътна инфраструктура на държавата е част от националната сигурност и при подобен сигнал да бъде изпратена патрулка като за пиянска свада между съседи, за мен, е смайващо."

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 09:08  13.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Здрасти
  Отговор
  2 09:21  13.01.17
  Със сто
 • бббббб
  Отговор
  3 13:21  13.01.17
  Огледало на държавата след 27год.преход.

Напиши коментар:


Публикувай