456 1

20% от пестицидите в България са нелегални и опасни

Стефанаки Йоанис

Опасни контрабандни пестициди заливат българския пазар. За това алармираха пред БНТ от асоциацията за растителна защита. 20 % от препаратите са нелегален внос и нямат необходимите сертификати за продажба у нас. Научни работници и експерти от бранша приеха днес в Пловдив специална декларация за спешни мерки срещу търговията и използването на препарати без регистрация в Европейския съюз.

По данни на асоциацията високо-рисковите пестициди се внасят на малки пратки от Турция и се събират в нелегални складове близо до границата. След пряко телефонно договаряне пътуват към вътрешността на страната. Предлагането е на половин цена от тази на легалните средства за растителна защита.

Най-големи потребители на незаконните пестициди са селскостопански производители от Североизточна България. След Тутракан, Силистра и Разград, в класацията попадат и регионите на Сливен и Ямбол.

От Агенцията по безопасност на храните потвърдиха, че нелегалния внос на пестициди у нас през последните две години е стигнал високо равнище, а заловените количества са притеснително големи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 02:25  17.01.17
    Добре е обаче да не се забравя,че точно тия региони в Североизтока пращат мааалко по-висока рента от останалите...В ПЪТИ примерно.С две думи кофти,ама иначе гот!

Напиши коментар:


Публикувай