572 0

Цачева към Радев: Надявам се да сте президент на всички българи

Цачева към Радев: Надявам се да сте президент на всички българи
Снимка: БТА
Калина Петрова

Председателят на 43-то Народното събрание Цецка Цачева пожела успех на новия президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова. Тя ги предупреди, че през първите дни държавният глава ще трябва да разпусне парламента и да създаде служебно правителство, което ще бъде подкрепяно от Радев, но той ще бъде и единствен коректив.

Цачева каза още, че това служебно правителство ще трябва да проведе честни избори. Надявам се чрез назначения от вас служебен кабинет да съдействате за намаляване на политическото напрежение, което съпътства естествено всяка предизборна кампания.

По думите ѝ подобен подход би дал възможност България да има стабилно, легитимно и работещо редовно правителство, което да сподели с него и избраното 44-ото НС отговорността за управлението и развитието на страната.

„Вие встъпвате в длъжност в ситуация на подготовка за предсрочни парламентарни избори, както казахте още една седмица живот има 43-ото Народно събрание. В първите дни от вашия мандат ще изпълните конституционното си задължение да разпуснете парламента, да насрочите предсрочни парламентарни избори и да назначите служебно правителство. По този начин за няколко месеца президентската институция ще носи отговорност за цялата изпълнителна власт“, каза тя и обърна внимание, че служебният кабинет няма да е контролиран от работещ парламент.

„Днес България е изправена пред редица предизвикателства, породени от международната нестабилност. В този контекст още първия ден на своя мандат, вие ще имате задължението да се справяте с важни и всеобхватни задачи“, заяви Цачева. Според председателят на Народното събрание от неговите действия ще зависи националния интерес и сигурността на българските граждани. По думите ѝ доверието е най-важният инструмент за осъществяване на всяка политическа идея. „Пожелавам ви да бъдете президент на всички български граждани“, каза Цачева.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай