15 263 4

Океански пришълец спасява Черно море

Преглед на печата

Венцислав Михайлов

24 часа

Еврокомисар ще имаме май през май и май ще е Сергей Станишев

Български кандидат за еврокомисар няма да има поне до май тази година. Така мястото на България в Еврокомисията ще остане незаето 5 месеца, след като от 1 януари Кристалина Георгиева напусна поста на вицепрезидент и започна работа в Световната банка. Това е прецедент в европейската практика. Според източници от администрацията между Румен Радев и премиера в оставка Бойко Борисов имало джентълменско разбирателство, че кандидат за еврокомисар трябва да бъде посочен от следващите управляващи. Борисов отказа да номинира кандидат, въпреки че първоначално дори се бе прицелил в определени ресори за новия български комисар - регионално развитие или околна среда. После се оказа, че може да получи и дигиталния ресор.

Труд

Океански пришълец спасява Черно море

Океански пришълец измества сериозен вредител от водите на Черно море. Битката между двата вида спасява храната на редица видове риба по нашето крайбрежие, съобщиха експерти от Института по океанология (ИО) при БАН при финалния отчет на проекта за проучване на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг.

Той бе реализиран от ИО и Басейновата дирекция за Черноморския район (БДЧР) с 1,35 млн. лв., осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Още докато проектът бе в ход, екипът съобщи, че подобната на медуза ктенофора Мнемиопсис лейди изяжда зоопланктона, с който се хранят хамсията, малките сафридчета и трицоната и дори напада рибните личинки. Миналата топла зима бе отчетен бум в популацията на вредния пришълец, докаран с баластни корабни води по нашето крайбрежие преди около 30 г.

Стандарт

До 4% наказателна лихва за граждани

Наказателната лихва за просрочени задължения на граждани няма да превишава основния лихвен процент на БНБ плюс 4%. Това ще стане, ако парламентът гласува окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, които са предложени от депутати от Реформаторския блок. Гласуването на текстовете на второ четене е включено в дневния ред на парламента за тази седмица. Предложението на депутатите, което е подкрепено и от парламентарната комисия по правни въпроси, предвижда наказателната лихва за просрочени задължения на фирми, да бъде до основния лихвен процент на БНБ плюс 8%. В момента законната лихва за просрочия е в размер на ОЛП в сила от 1 януари, съответно от 1 юли, на текущата година плюс 10%.

В ЕС законната лихва за забава е не повече от 8% над основната лихва на съответната държава или на Европейската централна банка, става ясно от мотивите на депутатите към проекта. Освен това в много страни има различна лихва за гражданите и за бизнеса. Например по-ниска законна лихва за забава на граждани има в Австрия (4%), Германия (5% + ОЛП на страната), Литва (5%) и Латвия (6%). У нас надбавката за плащане на просрочени задължения от над 10% е определена преди повече от 20 години при различна обстановка - икономическа нестабилност, висока инфлация и висок основен лихвен процент на БНБ, гласят мотивите.

Монитор

Врачки си купуват доверие срещу 2 бона

Врачки си купуват доверието на клиентите срещу 2 бона. Парите дават за дипломи, които уж удостоверяват паранормалните им възможности и с тях те могат да въздействат дори онлайн на пострадалите от черни магии, пише в. "Монитор". Документът обаче просто представлява лист с печат, сочещ, че притежателят му е завършен биоенерготерапевт и е лицензиран да лекува със свръхсилите си.

Сега

БСП смени позицията и за санирането

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й би продължила строителството на магистрали, а и би работила по програмата за саниране, която БСП критикува остро досега. Тя се обяви за намаляване на данъка на работещите родители, както и новорегистрирани фирми да не плащат налог върху печалбата през първите 2 години.

Нинова заяви, че не се страхува да бъде премиер в редовно правителство. В интервю пред Нова телевизия тя съобщи, че не разсъждава по този въпрос към момента, но даде да се разбере, че такъв вариант не е изключен. Напълно логично след изборите тя може да се окаже водещата номинация за премиер, ако партията й е първа политическа сила. След президентските избори социологическите агенции непрекъснато констатират спад на ГЕРБ и ръст на БСП.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 681 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  1 11:57  21.01.17
  Уууууууу Станишев ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ !!!!! Станишев е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ !!! Станишев Уууууууууууууу

  Коментиран от #4

 • dancho
  Отговор
  2 12:19  21.01.17
  Гладна кокошка просо сънува.
 • Гост
  Отговор
  3 17:48  21.01.17
  Станишев кето голям кухар, е много подходящ за еврокомисар. Те, политиците от БСП всичко могат. Заучават няколко термини на кръст и ги повтарят. И са като фурнаджийска лопата.
 • Барометъра
  Отговор
  4 20:52  21.01.17

  До коментар #1 от "681 БЪЛГАРИЯ":

  Ама той е добро момче ба, говори кротко и се усмихва скромно, българина не иска да е управляван от по-умни от него, смята че ако глупак е държавен глава ще е по-убаво, я виж радев какво скромно момче е, да видим какво ще покаже, ако излезе куха кратуна ще се откажа от българското гражданство щото тука са малоумни

Напиши коментар:


Публикувай