972 2

С машинното гласуване отпада възможността за невалидни бюлетини

Анатоли Стайков

Решението на ЦИК от 27 януари, в което се казва, че при произвеждането на изборите на 26 март тази година машинно гласуване ще се произведе в 500 избирателни секции в 31 изборни райони в страната, е незаконосъобразно.

Това обясни в предаването "Преди всички" по БНР Петър Славов от новия политически проект "Нова Република". Той е един от вносителите на жалбата до Върховния административен съд срещу постановлението. Според жалбата то противоречи на Изборния кодекс, тъй като законът задължава ЦИК да осигури възможност за машинно гласуване във всяка изборна секция:

При машините в рамките на секунди се отчита изборният резултат. Гласувайки с машината, която представлява нещо като един голям таблет, на който се вижда бюлетината и се отбелязва много лесно по същия начин, по който се отбелязва с химикалка, човек не може да сбърка, защото тогава въпросният терминал ще му каже, че е допусната грешка и следва да се поправи. Тоест отпада възможността за невалидни бюлетини.

В Изборния кодекс ясно е посочено, че машинно гласуване трябва да може да се проведе, паралелно с традиционното, във всяка избирателна секция, коментира Славов. Според него аргументите, че срокът за въвеждане е недостатъчен, не е причина законът да не бъде спазен. Подобен аргумент може да се използва и за отмяна на преференциалния вот, тъй като се брои по-трудно, коментира той.

Този подход, за мен, е абсолютно недопустим. Считаме го за незаконосъобразен и затова сме поискали от съда да бъде отменено това решение на ЦИК като незаконно.

Никъде в Закона не се определя, че във всяка една избирателна секция следва да има машинно гласуване, посочи на свой ред в ефира на "Хоризонт" говорителят на ЦИК Александър Андреев:

Не би могло да се говори за подмяна на текстовете на Закона, тъй като в самия Изборен кодекс, при отпадането на параграф 10 и 11, Централната избирателна комисия определя условията и реда, като общ текст за машинното гласуване.

Ако следва да бъдат навсякъде, това означава, че те трябва да бъдат поставени в секции, в които е невъзможно да бъдат поставени. Например в местата за задържане, подвижните избирателни урни, в лечебните заведения и в чужбина.

Това би поставило под риск и самият процес на гласуване, обясни Андреев но заяви, че ЦИК ще се съобрази с решението на Върховния съд, каквото и да е то.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 10:21  30.01.17
  Невалидни ОК, ама не се решава въпроса с фалшивите гласове. Пак нещата ще зависят от избирателните комисии и кой ще допуснат да гласува. Какво и пречи в някоя затънтена комисия да нацъкат гласове за когото си решат?

  Коментиран от #2

 • Morgoth
  Отговор
  2 11:00  30.01.17

  До коментар #1 от "кроко":

  Решава някои въпроси, други не решава. Като цяло е подобрение. Само дето от няколко години е в пробен режим. Явно чакат момент в който да могат да приберат пари от сделката за техниката, не виждам друга разумна причина да го мотат толкова.

Напиши коментар:


Публикувай