639 1

Златен приз за Ардино

Гюнер Шюкри

Община Ардино ще бъде удостоена със „Златен приз” за „Перспективна туристическа дестинация”. Това съобщи кметът Ресми Мурад. Престижното отличие ще бъде връчено на 16 февруари в София за 13-ти път по време на 34-та Международна туристическа борса „Ваканция” и СПА експо” традиционните „Златни призове” за 2016 г. на лидерите, допринесли за развитието на туризма в България.

На територията на община Ардино са запазени материални следи от древни епохи и култури. Южно от Ардино по протежение на стария античен път могат да се видят загадъчните „Орлови скали” – стотина отвесни каменни ниши с култуво предназначение, издълбани на недостъпно място по времето на траките. Орловите скали са предизвикателство за любителите на пешеходния туризъм и за фото снимки.

Символът на Ардино Дяволския мост е сред най-впечатляващите архитектурни шедьоври у нас, построен в началото на 16-ти век по заповед на султан Селим първи. До него водят асфалтиран път и туристическа екопътека, а за търсачите на силни усещения се организира тур с велосипеди. Бреговата ивица е идеална за пикник, плаж и риболов.

Туристическият комплекс „Белите брези” е естествен резерват на белокора бреза, подходящ за лечение на белодробни и алергични заболявания. Обявен е за курорт с национално значение.

На територията на община Ардино се намират още средновековните крепости „Кривус”, „Калето” и „Патмос”. А в землището на Любино, между Давидовска река и река „Арда” се намира природната забележителност „Хладилника”.

Кърджали / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • запознат турист
    Отговор
    1 13:57  07.02.17
    Тия журналята обичат да пишат наготово тъпотии без изобщо да проверяват информацията. "Публикувано във факти.бг: естествен резерват на белокора бреза" Изобщо не е "естествен", а е в резултат на залесителните дейности през миналия век - ерата на лошия социализъм. Има поне три паметника издигнати в чест на залесителите на Родопите. А в така наречения "Туристическият комплекс" се намира хотела на бившия министър на земеделието Мехмед Дикме - същия който започна незаконното разпродаване на защитени територии от природен парк "Странджа", защитената местност "Камчийски пясъци" за жълти стотинки (в буквалния смисъл). Има още един семеен хотел и това е. И Нищо ама нищо друго забележително освен изоставени и разпродадени на безценица соц хижи. Да хубава пророда но уви лош мениджмънт, корумпирана местна депесарска власт и ....лоши условия за отдих на туристи.

Напиши коментар:


Публикувай