1 107 7

Българските политици не искат румънския модел

Според Руслан Стефанов е нужна независима институция за контрол на корупцията

Росен Стойчев

„ Мисля, че румънският модел не е уникален, а следва модели, които са приложени в успешни в тази сфера. Това, което се случва в Румъния, показва, че той е неудобен за политиците и в лява и в дясно. Той създава един допълнителен елемент на контрол над техните действия.“

Това заяви пред Факти.бг експертът от Центъра за изследване на демокрацията – Руслан Стефанов, който коментира последните масови протести в Румъния и антикоруционната система в страната.

Причината това да не се случи и в България е нежеланието на политиците да допуснат създаването на такава независима институция, която да контролира техните действия. Това, което се случи в България през 2013 г. и 2014 г. показа какъв трябва да е непрекъснато натискът, ако искаме нещата да се случват.“

Четете пълния текст на интервюто във Факти.бг!

България


Още по темата

 • Румънският модел не е уникален

  Румънският модел не е уникален

  „ Мисля, че румънският модел не е уникален, а следва модели, които са приложени в успешни в тази сфера. Това, което се случва в Румъния, ...
  6.02.2017
  1 234
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • The real BMW
  Отговор
  1 07:41  06.02.17
  Румънският модел е уникален!Искам румънски модел в България.И може само да се учите от Моника Макувей която идва на посещение преди в Бг за да обясни нещата как се получават,но всички и обясняваха че неможело така.
 • Истината
  Отговор
  2 08:36  06.02.17
  Напълно съм съгласен с предния читател. Според мен трябва да има закон в конституцията, който да гласи: "Всеки депутат трябва да знае, че е винаги с единия крак в затвора". Когато политик влезне в затвора, тогава България ще се оправи!
 • Петър Папазов
  Отговор
  3 08:56  06.02.17
  А БорКор какво е? Не е ли по-добре да се увеличи самостоятелност му ако е недостатъчна и да се сменят хората ако не работят вместо да се създава още едно звено.

  Коментиран от #5

 • Роман дизел
  Отговор
  4 10:46  06.02.17
  Ако го бяхме приложили качественно като те със Чаушеску,друг респект щяха да имат политиците ни от народа
 • кроко
  Отговор
  5 11:53  06.02.17

  До коментар #3 от "Петър Папазов":

  Пич, в държава в която политиците са част от организираната престъпност и умишлено са сляли законодателната власт (те самите), съдебната и изпълнителата власт за да им влияят и да ги конторолират, колкото и агенции и министерства да създадеш, файда йок! Те са за симуиране на работа и назначаване на "наши" хора да си цоцат заплатки и да въртят далаверки в "наша" полза!
 • Ългарин
  Отговор
  6 17:02  06.02.17
  Щом се водиш като експерт,кажи кой модел е Подходящ за България.
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  7 22:31  08.02.17
  СПОМНЯТЕ ЛИ СИ НАШ БОЙЧЕ КАТО КАЗА ЧЕ В РУМЪНИЯ ИМАЛО МНОГО ПОЛИТИ В ЗАТВОРА ЗАЩОТО МНОГО КРАДЕЛИ И МНОГО ПРАВИЛНО ЗАЩОТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗАКОННО СИ ВЗИМАТ КОМИСИОНИТЕ КОЕТО НЕЕ КРАЖБА .

Напиши коментар:


Публикувай