1 564 0

Неприемливи са опашките на ГКПП Капитан Андреево

Набелязаха мерки за опашките на ГКПП Капитан Андреево

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

Четвърти ден продължава километричната опашка от тирове на ГКПП „Капитан Андреево“. Днес тя е близо 18 километра.

Заради проблемите, превозвачите сигнализираха националния омбудсман Мая Манолова, която проведе серия от срещи на граничния пункт.

Като абсолютно неприемлива, както от гледна точка на обслужването на ГКПП, така и от гледна точка на битовите условия, в които са поставени от няколко денонощия хората, определи ситуацията Мая Манолова.

Според Манолова, ще бъдат поставени десет химически тоалетни и кошчета за боклук по магистралата от Свиленград до ГКПП Капитан Андреево. Това, за което аз ще настоявам, е от АПИ, които събират пари от пътни такси, да се организират и да направят един съвременен паркинг преди митницата, какъвто има от другата страна (б. р. Турция), заяви Манолова.

На граничния пункт тя проведе работна среща с директора на Агенция „Митници“ Розалия Димитрова, и представители на Гранична полиция. На нея се обсъди фактът, че километричните колони от камиони не са инцидент, а почти постоянно явление. По думите на омбудсманът причините за задръстванията са както вътрешни, така и външни. „Запознах се с нещата и разбрах, че и от турска страна имат вина. С каквато и скорост да бъдат обработени камионите на българска страна, те няма как да преминат. В Турция имат повече почивки, не са минали на европейското часово време и има проблем, когато се сменя едната с другата смяна. Камиони, които са минали проверките на изход, не могат да преминат в Турция. И шефът на Митница Бургас и шефът на КПП са се свързали с турските си колеги и правят усилие проблемът да бъде разрешен. Тъй като сме външна граница е необходимо повече време за проверка, като камионите се обработват в рамките на 10 минути. От двете страни обещаха, че 15-километровата колона, която в момента стига до Свиленград, ще изчезне за ден и половина. В четвъртък пак ще дойда, за да проверя дали обстановката се е подобрила“, каза Мая Манолова.

От МВР също съобщиха за междуинституционалната среща. Според МВР е обсъдена ситуацията във връзка с формиралите се колони от изчакващи товарни автомобили, набелязани са били мерки за намаляване на опашките и нормализиране на трафика през ГКПП в следващите няколко дни. „Гранична полиция“ разполага с достатъчно персонал и необходимите технически средства, автоматизираните системи за граничен контрол работят устойчиво и служителите не изпитват затруднения в обработката на входящ и изходящ товарен трафик при спазване на изискванията за контрол по външните граници на ЕС, твърдят от МВР.

В срещата участваха заместник-директорът на РД „Гранична полиция“ – Елхово комисар Стоян Мандаджиев, съветникът на министъра по въпросите, свързани с граничния контрол и охраната на държавната граница Захарин Пенов, директорът на Агенция „Митници“ Розалия Димитрова, началникът на Митница Бургас Валери Стефанов и заместникът му Красимир Фучеджиев, началниците на ГКПП комисар Емил Гочев и на митническия пункт Господин Господинов и омбудсманът на Република България Мая Манолова.

По инициатива на „Гранична полиция“ утре ще се проведе среща с турските гранични власти за набелязване на съвместни мерки за нормализиране на трафика на товарни автомобили през ГКПП - Капитан Андреево.

Към 17 часа днес опашката от изчакващи товарни автомобили на пункта е около 13 километра.

Хасково / България


Напиши коментар:


Публикувай