4 472 3

Какво казва Берлин за бежанците в България

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Deutsche Welle

През 2016 служители на германското посолство в София многократно са посещавали бежански центрове в България. И не са получили нито едно оплакване от бежанци. Ето какво казва Берлин за положението на бежанците в България:

"Бежанските центрове изпълняват изискванията"

Отговорът на германския кабинет бе публикуван няколко дни по-късно. От него става ясно, че служители на германското посолоство в София многократно са се срещали с представители на български институции, за да се информират за положението на бежанците в България. Освен това те са посещавали редовно бежански центрове в страната - последно "Враждебна" през номеври и лагера в Харманли през декември. "В рамките на посещенията си в бежанските приюти служителите на посолството са се убедили, че центровете за бежанци са оборудвани функционално, макар и оскъдно. Бежанците са настанявани в отоплявани стаи с по няколко легла. Налице са санитарни възли, а по време на въпросните посещения центровете винаги са били чисти". В отговора на правителството се казва още, че служителите на германското посолство в София не са получавали оплаквания от бежанците, с които са се срещали. "Въз основа на информациите, с които разполага, германското правителство изхожда от предположението, че българските центрове за бежанци изпълняват основните изисквания за настаняване", четем в отговора на Берлин.

От текста, публикуван на сайта на германското правителство, научаваме още, че както по време на посещенията в бежански центрове, така и в рамките на проведените разговори представителите на българските институции са демонстрирали воля за спазване на европейските минимални стандарти за настаняване и обгрижване на хората, търсещи закрила. "Но положението на бежанците в България трябва да се разглежда и на фона на отчасти трудната ситуация в самата страна. Към момента 31% от българите (около 2,2 милиона) живеят под прага на бедността, което означава, че печелят по-малко от 160 евро на месец. А бедстващото здравеопазване се намира в процес на реформиране, който ще продължи дълго", се казва в становището на Берлин.

Колко бежанци са били върнати в България?

Германското правителство информира още, че към 1 януари т.г. на българо-турската граница са се намирали общо 77 служители, изпратени от европейската агенция "Фронтекс". 20 от тях са от Германия. На въпрос дали германските служители на "Фронтекс" имат информация за нарушаване на човешките права на българо-турската граница, правителството отговаря така: "Досега германските полицаи не са докладвали за такива случаи".

Депутатите от Лявата партия питат и какъв е точният брой на бежанците, които са били върнати от Германия в България от 1 януари 2015 до днес. От отговора на Берлин става ясно, че през 2015 в България са били върнати общо 128 бежанци. А от януари до ноември 2016 в страната са били изпратени 195 бежанци.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петър Анков
  Отговор
  1 10:17  09.02.17
  България няма нужда от "имигранти", който ги е организирал и поканил би следвало да им осигури и превоз. Г-жа Меркел да си носи отговорността за безхаберието - какво се случва с държавите през които минават тия орди от нашественици!
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  2 11:47  09.02.17
  Носи отговорност колкото и Борисов,демек никаква.Хорицата търпят последствията ,а върхушката ходи на екскурзии и приеми и с благи усмивки си кимат и се поздравяват,така,че хората ,като Динко трябва да са на почит,нищо,че интелектуално са на нивото на бисшия премиер.
 • Morgoth
  Отговор
  3 16:30  09.02.17
  Както много пъти до сега съм казвал - имаме много правилна политика към бежанци и имигранти. Тези които идват по редовен начин на границата да се запишат като бежанци са посрещани, описвани и настанявани в скромно, но функционално общежитие, а тези които се опитват да минат нелегално границата ги чакат бой и други неприятности.

Напиши коментар:


Публикувай