577 0

Обмислят еднопосочно движение по „Дондуков“ и „Цар Освободител“

Мария Атанасова

Емблематичните булеварди, които минават през сърцето на града- „Дондуков” и „Цар Освободител” може да станат еднопосочни. Тази идея ще се обсъжда през следващите месеци с гражданите и комисията по транспорт в София. Това обясни общинският съветник Симеон Славчев пред „Монитор”.

Идеята е бул. „Дондуков” да стане еднопосочен в посока Министерски съвет, а колите по бул. „Цар Освободител” да се движат от Президентството към Софийския университет. Идеята е по този начин в зоната около „Триъгълника на властта” да има по-малко коли.

Подобна практика има в цял свят и тя се въвежда, за са се намали трафика и да се опази въздуха чист, обясни още Славчев. Това ще е пилотен проект, а съветниците не изключват вариант покрай това предложение еднопосочни да станат и други улици в столицата.

От общината ще представят и симулации на трафика и ще дадат отчет как ще отрази въвеждането на еднопосочните булеварди. Публикуването на информацията обаче предизвика истински фурор във фейсбук. „Мога ли да попитам кой и с какъв акъл иска да направи Цар Освободител булевард с 4 ленти в едната посока.

Вместо СОС и общинските съветници да се занимават с глупости, да вземат да помислят най-сетне за затваряне на улици в центъра и превръщането им в качествени пешеходни зони, да помислят за строителството на нови трамвайни трасета и т.н.”, написа Борис Бонев.

Според Иво Георгиев обаче „това отдавна трябваше да стане - винаги където улиците са еднопосочни и конфликтните зони са в пъти по-малко. Да не говорим, че Цар Освободител трябва да стане пешеходна - поне Раковска до Университета - колите в този им обем нямат място в центъра”.

България


Напиши коментар:


Публикувай