2 026 2

Двустранните протоколи няма да се регистрират в КАТ

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Калина Петрова

Комисията за финансов надзор (КФН) прие окончателно изменения в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд. Наредбата е съвместна на КФН и министъра на вътрешните работи и урежда материята по документиране на пътнотранспортни произшествия.

По-съществените промени, които се въвеждат с новите текстове са следните:

Двустранен констативен протокол може да се подпише между участниците във всяко ПТП, в което не са пострадали хора. Досега действаше правилото, че не се подписват двустранни протоколи, когато някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход. Отпада изискването пътнотранспортното произшествие или двустранните протоколи да се регистрират в МВР. Формата и съдържанието на протоколите се запазват. Двустранен протокол обаче не се съставя, ако някой от участниците в ПТП-то има съмнение, че друг участник в произшествието е под въздействието на алкохол или наркотични вещества или не притежава необходимите права за управление на моторно превозно средство. В такъв случай, както и ако няма съгласие между участниците в произшествието за подписване на двустранен протокол, задължително трябва да се извика МВР.

Припомняме, че не се посещават от органите на МВР - "Пътна полиция" и не се съставят документи, когато повредите на моторното превозно средство са възникнали в резултат на природни бедствия, на пожар на самото МПС, при повреди в паркирано състояние и когато не са причинени от друго превозно средство. Ако обаче повредите са причинени в резултат на пътнотранспортно произшествие с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход, произшествието трябва да бъде посетено на място от органите на МВР.

С наредбата се урежда и електронен обмен на информация между МВР и Гаранционния фонд, съответно и застрахователите, за пътнотранспортните произшествия, посетени на място от МВР и за тези с двустранни протоколи, за които е предявена претенция пред застраховател. Ежедневно ще се обменят и цифрови снимки от произшествията, които са посетени на място от органите на МВР.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гощо
  Отговор
  1 08:51  15.02.17
  И сега се почва няма да попълня протокол ти си пян,ти си наркоман!!!!! Почва едно звънене на 112 и т.н. Това е в най добрият случай! Да не забравяме бабаитие и селяндурите които ще налитат на бой и подобни изцепки!!!!!1

  Коментиран от #2

 • Morgoth
  Отговор
  2 13:17  15.02.17

  До коментар #1 от "гощо":

  Реално нищо не се е променило, само е отпаднала малко бумащина на МВР. Така наречената регистрация се прави по телефона - звъниш, казваш "Ударихме се, няма пострадали" и те ти дават номерче. Бабаитите и селяндурите и преди и сега можеха просто да си тръгнат или да набият другия шофьор.

Напиши коментар:


Публикувай