852 2

Няма данни за пренос на йод-131 на територията на България

Калина Петрова

В последните дни се съобщава за регистрирано наличие през месец януари на радиоактивния изотоп йод-131 във въздуха в някои страни от Северозападна Европа.

По информация на Националния център по радиобиология и радиационна защита измереното съдържание на йод-131 в тези държави е в незначителни количества и не представлява риск за човешкото здраве, потвърдиха и от Министерство на здравеопазването. Факти.бг първа съобщи, че радиация в страната ни не е засечена.

Води се разследване за изясняване на източника на радиацията там. Измереното ниво на радиоактивния изотоп е около 0.31 µ Bq/m3 (микро Бекерела на кубичен метър), което е 1000 пъти по-малко от регистрираното във Фукушима, Япония по време на аварията през 2011 година.

У нас Агенцията за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и не са отчетени наднормени стойности.

Факти.бг припомня, че съобщи първа, че няма повишено ниво на радиоактивния изотоп йод – 131 в България, позовавайки се на Агенцията за ядрено регулиране.

За първи път опасния изотоп е засечен от станцията Сванховд. Това е станало през втората седмица на януари. Малко по-късно този радиоактивен изотоп на йод - 131 е открит Рованиеми във финландската част на Лапландия. Норвегия първа засече наличието на радиация, но Франция първа предупреди за промяна в радиационния фон на страната. До края на януари следи от радиоактивния изотоп на йод - 131 са открити в Полша, Чехия, Германия и Испания.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 18:55  23.02.17
  Наистина ли? Или като по времето на БКП/БСП ще се лъжем...
 • гост
  Отговор
  2 21:21  23.02.17
  бе то се говори че над цяла европа има а те наще точно над Бг нямало !!!

Напиши коментар:


Публикувай