962 4

Нападнат от мечка родопчанин осъди МОСВ

Трябва да му заплатят 15 000 лева заради физически травми и стресово разстройство

Калина Петрова

Смолянският окръжен съд постанови Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да плати 15 000 лева на нападнат от мечка в девинско село мъж, съобщи Нов живот.

Румен Буков от с.Беден оцеля след като мечка нападна обора му на 21 септември 2015 г. Притеснен от кучешки лай, мъжът излязъл да провери какво става с животните му. Там се изправил очи в очи с мечката стръвница и животното го повалило на земята.

Освен физическите травми, експертизите по делото установили, че в следствие на срещата с мечката мъжът развил остра стресова реакция, която впоследствие прераснала в посттравматично стресово разстройство.

Съдът счита, че правото на живот и обществено здраве на гражданите и опазването на защитените видове следва да са в равновесие, а държавата трябва да гарантира и двете.

Магистратите отхвърлиха останалата част от иска на ищеца за сумата от 50 000 лева, както и насочените претенции към Министерството на земеделието и храните.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.

Кърджали / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ИТЮ
  Отговор
  1 03:49  24.02.17
  Махнаха казармата и се пръкнаха такива- навремето ако те гази мечка , беше на здраве и берекет, а ся... Моа ли да го пусна на споделяне с таг: "мечка.ком"

  Коментиран от #2

 • Зузу
  Отговор
  2 04:12  24.02.17

  До коментар #1 от "ИТЮ":

  Абе голямч юнак се извъди бре? борил ли си се с мечка стръвница? Това не е панаирджийска мечка, която стои на синджир и я дърпат, освен това е хранена и не те мачка до смърт. това е див звяр, ако те нападне ще те изяде.... дедката е прав - не е лесно с голи ръце да прогони меца. Аз съм си купил една кутия пиратки и поне да вдигна панаир ще стигнат. Щом успях да прогоня един нагъл котак да не гони постоянно котката, значи и мечка ще изгонят. Препоръчвам от триъгълните пиратки - страхотно трещят и са малки. но реално няма гаранция, че няма да те сбори въпреки това. затова вече си има Найк - бързи маратонки! Драсваш с над 60 в час и нямад а те стигне...ако можеш.... И гледай да не попаднеш на мечка стръвница от трети пол! тая хм ще те зарадва, хем и може да те изяде...Казармата няма да ти помотве с нищо, повярвай...бил съм 2 години - нищо полезно не те обучават да се защитиш от мечка и вълци. само тъпи фатмаци ти вряскат простотии и ефрейтори, но се учат и някои полезни неща за бойна техника. Останалите простотии 2 години ти втръсват - казармата еп ростотия, казвам ти го защото съм се обучавал и в други училища. методиката на соца е простотия. Бай Ганьовщина...

  Коментиран от #4

 • mediator37
  Отговор
  3 09:16  25.02.17
  Вие майтап ли си правите или се правите на прости? Това е най-съвършения и най-едрия хищник на планетата. Нашенски кафяв мечок с лекота ще пребие лъв. Това е същество е единичен хищник със сатанинска сила, разярен мечок е нещо ужасно, виждал съм на живо. Единственият ни шанс е, че избягва срещи с простаци като нас - хората и не сме му в менюто. Ако бяхме няма спасение- катери се по дървета, бяга с над 40км/ч. и плува, обонянието му е четири пъти по-силно от това на кучето. Надушва и ни чува от километри, защото сме шумни, потни и смърдим на свиня, пор и пръч едновременно. Но се дърпа настрани от пътеките, защото не може да ни гледа и да ни понася.
 • Патето Яки
  Отговор
  4 21:24  25.02.17

  До коментар #2 от "Зузу":

  Итю не го е страх от мечка стръвница оти си има една в къщи и през ден я бори.

Напиши коментар:


Публикувай