37 776 28

Не пълнете газовите бутилки за бита

Венцислав Михайлов

Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти в използването им за битови нужди. Анализът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показва, че продължават нарушенията на бензиностанции и газостанции, които пълнят газови бутилки за битови нужди без да разполагат с необходимото оборудване, с което застрашават живота и здравето на хората. През миналата година инспекторите на ДАМТН са съставили наказателни постановления за над 20 000 лв. за подобни нарушения.

Проблемът е много сериозен и не трябва да бъде подценяван. Само за първия месец на тази година са регистрирани 17 случая на произшествия с газови бутилки за битови нужди, като при тях са пострадали 4 човека. Негативната тенденция се запазва през последните години като за 2016 г. общо тези инциденти са били 248, а през предходните три години между 199 и 217. Заради зачестилите случаи на инциденти при употреба на газови бутилки за битови нужди, ДАМТН разпространява важна информация за потребителите. Продължават и проверките в цялата страна на бензиностанции, газостанции и пълначни пунктове.

Хората трябва да знаят, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора.

Единствено на лицензираните пълначни пунктове, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние. Също така всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ. Периодично се проверява и вентила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане/изтичане на газ.

Не по-малко важно е и потребителите да купуват технически изправни газови бутилки, което може да бъде проверено от табелата им. Там ще намерят задължителна информация за годината и месеца на техническия преглед, на който е преминал уредът, като той е със срочност от 10 години. При избор на газова бутилка е важно същата да няма корозия (ръжда) и да са налични задължителните предупредителни текстове върху газовия уред, върху опаковката му и върху предупреждаващата го инструкция, в което да бъде указано подходящото място за използване – на открито място или в закрито помещение, в което е осигурена достатъчна вентилация.

Газовите уреди, ползвани в заведения за обществено хранене, задължително следва да са регистрирани и преминали периодичен технически преглед, удостоверен със стикер, съдържащ номер на лицензията на органа за технически надзор, датата на прегледа и годината на следващия преглед.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шоп
  Отговор
  1 13:11  24.02.17
  Да вдигнат още цената на тока и хората няма да ползват и газ. Ще преминат на луна енергия.

  Коментиран от #5

 • komentator
  Отговор
  2 16:55  24.02.17
  Да махнат акциза от битовата газ (LPG) и ще пълним на катара вместо на бензиностанциите. Сега малко уточнение битовата газ (LPG) и автомобилната газ (LPG) са еднакви, доставят се от едно място но за автомобилната има по-нисък акциз от битовата. До тук с финансовата страна и обяснението защо хората масово пълнят на бензиностанциите. Сега за сериозната страна: в специализираните пунктове за пълнене на битовата газ се продава газ на килограм (имат кантар) и всяка (всеки тип) бутилки се пълни с точно определено количество (килограми) газ както е по нормата на бутилката. Това се прави за да няма препълване (при колите не трябва да има препълване защото там си има такава система в бутилката). Грешката на хората е че пълнят до горе и като приберат бутилката на топло и почва да изпуска а ако има технически проблем и източник на енергия (искра) става статия във вестника. Всичко това се решава много ама много елементарно като човек знае няколко неща (които на бензиностанциите не знаят): Първо - да пълни бутилката само след като е празна (ако имате кантар във дома си можете да я мерите и допълвате когато си поискате) Второ - да знае че 1 кг газ има обем 1.8 литра при 20 градуса (грубо казано е така). Трето – да прочете на табелата на бутилката колко е може да се пълни (пише го в литри) – пример стандартна петролска синя бутилка ако е празна може да се напълни с максимум 18 литра газ от бензиностанцията или ако я занесете в пункт за пълнене на битовата газ
 • komentator
  Отговор
  3 16:56  24.02.17
  Трето – да прочете на табелата на бутилката колко е може да се пълни (пише го в литри) – пример стандартна петролска синя бутилка ако е празна може да се напълни с максимум 18 литра газ от бензиностанцията или ако я занесете в пункт за пълнене на битовата газ те ще и заложат Тарата и ще допълнят до 10 кг което е същото но плащаме по-високия акциз. Гледайте открито с В. Ахчиева и ще разберете къде ни отиват парите от акциза. Четвърто – да сме сигурни че бутилката е оборудвана с вентил с авариен клапан, старите светлосините от петролските нямат и като се напълнят до горе зимата и се вкарат на топло просто гърмят или почват да фучат неконтролирано. При новите си изпуска по малко колкото да не се разцепи и освен миризмата няма чак такава драма, е и не трябва да е до печка на твърдо гориво по обективни причини. Пето, - периодично да проверявате със сапунена вода дали не изпуска. Шесто най-важно - да се довери на специализирана фирма и да зарежда където трябва и да плаща колкото трябва!
 • Генков
  Отговор
  4 16:59  24.02.17
  Толкова ли е трудно да напишат: От тоя вид ги пълнете не повече от еди колко си, другия вид - толко и т.н. А то какво никому ненужни приказки. Ако наистина искат произшествията да намалеят да ограмотят ползвателите. Спомням си навремето съм ходил на курс за управление на домашна газова бутилка...

 • нафтобензогазаджия
  Отговор
  5 17:00  24.02.17

  До коментар #1 от "шоп":

  Тия "лицензирани" пълначни пунктове са оле-мале, почти нищо от това дето го пише в статията не го правят там. Иначе ти взимат двойна цена за газта в бутилката, ако пък сменяш празно за пълно си още по-набутан щото в "празната" бутилка има още газ, която поради ниското налягане не може да изгориш(не и без народни методи като поставяне в леген с гореща вода или яко тръскане на бутилката че да се разбълника малко вътре и да запали колкото да сготвиш манджата), а тая остатъчна газ никой не ти я приспада от цената, ако пък случайно някой го направи на въпрос се праят на ударени и почват да ти дрънкат глупости като се набляга на това че нищо не разбираш, а те са "специалисти". Абе всичко става като всяко друго нещо в България, а като стане белата пак почват да се драскат едни дълги речи, от които реално нищо не се променя(поне за обикновения човек)
 • antidizel
  Отговор
  6 17:53  24.02.17
  ТЕЯ БУТИЛКИ сините с редуцирвентила са опасни за живота понеже тея вентили не уплътняват челно а странично и често от 3 съчми лягат само 2 в каналчето .не случаино няма кислород или метан с тея съчми

  Коментиран от #23

 • БашМайстора
  Отговор
  7 18:28  24.02.17
  Що народ измря от цигари и алкохол, те пак с бутилките и малките газстанции. Инцидентите с битови бутилки на мижави, от колкото случаите на измрели от алкохол и цигари. Пак гьотърджийска работа. Всеки, който пълни бутилки на колонката знае литража на бутилката и се презастрахова с по-малко количество. както и да е. Виждам, че има колеги от бранша и им е пределно ясно, че днешна дата цената за КГ/пропан е около 1.6575 с ДДС, а как по кантарите го докарват на 2,45..... математика любима... Изчесвам да напълня една 7 литрова бутилка на клиент :)
 • 1234
  Отговор
  8 18:29  24.02.17
  Много сте интересни.Всичко забранявате,а нищо не правите,за да можем да ползваме газ в домакинствата си.Забранявате да ги пълнят по газстанции и бензиностанции.Те направиха ПУНКТОВЕ ЗА ПЪЛНЕНЕ,и там забранявате да си зареждаме бутилките,пращате ни на ПЕТРОЛ да купуваме пълни бутилки НО:нито знаеш колко газ има у нея нито е по нова от твоята.Преди време пак направиха така,занесох нова бутилка,а ми дадоха стара нямали били в момента нови и незнам какво си ...вземаха новата и после ми правиха забележка да си купувам нова защото нямали да пълнят по виче стари.Значи вземат на хората новите и се оборудват с нови,...мошеници.Сега пак...писна ми вече от мошеници ще изгърми някой вече.За да забраниш нещо трябва да си осигурил,същото или подобно на него за да го ползват хората,иначе е...е си м....а.
 • jfk
  Отговор
  9 18:38  24.02.17
  оглеждат се в скъсания джеб на хората и си поръчват статийки
 • Ганю
  Отговор
  10 19:12  24.02.17
  Пълнете с ½ килограм или 1 литър по- малко от указаното на бутилката и няма да имате проблеми. Бутилка на кола и битова бутилка имат разлика, щот първата има поплавък с клапан и затваря когато трябва.
 • бай Пешо
  Отговор
  11 19:15  24.02.17
  Публикувано във факти.бг: Не пълнете газовите бутилки за бита .....а кво да правим е.ати тъпото заглавие..
 • Зельоная марка
  Отговор
  12 21:33  24.02.17
  Чета коментарите и ми става жал. Грамотността и културата на българина е под всякаква критика. От една страна вижда, че има 250 сериозни инцидента с газови бутилки годишно, от друга става ясно, че мнозинството нищо не разбира от пълнене на газови бутилки и масово нарушава закона, от трета страна същото това мнозинство обяснява експертно и авторитетно как не е виновно пълненето на бутилки за газ на бензиностанциите, ами отново правителството или акциза. Момчета и момичета! В България масово се нарушава закона и няма никаква дисциплина. Ако някой ви забуха глобите заради тези бутилки по бензиностанциите със сигурност ще ревете. А няма друг начин да ви се налее в главите, че е забранено! Има срок на годност на бутилката. Има преглед на бутилката. Има ограничения колко газ да се пълни. Всичко това не може Сульо и Пульо да го преценяват, трябват специализирани фирми и експерти. Разбира се, че е свързано с пари, но ако вашият съсед, който си зарежда бутилките на бензиностанцията, вземе да ви взриви прозорците, защото много разбира - сигурно ще оревете форумите, нали?
 • цццццц
  Отговор
  13 21:36  24.02.17
  Да спират от движение и колите с газова уредба те също са опасни за хората около тях не за шофюрите им очевидно все пак си ги носят в багажниците
 • Зельоная марка
  Отговор
  14 21:44  24.02.17
  Само погледнете коментарите - пълно е със съвети бутилките да не се препълват, да се сипва по-малко количество, да не се държат бутилките на топло място или в близост до печки на твърдо гориво. Това означава само едно - голям брой от хората представа си нямат от елементарни правила за пожарна безопасност и са направо готови да ви взривят в панелката. Българските газови уредби за автомобили са същата работа. В Германия на поставена в България газова уредба се смеят и налагат демонтаж, иначе не може да се мине преглед за немски номера. Всеки един си мисли, че именно той е такъв един разбирач, че именно той прави нещата много правилно, а в действителност всичко е "през пръсти", както имаше един израз...
 • Змей горянин
  Отговор
  15 21:56  24.02.17
  Съвети, съвети ... Затова имаше един мохабет като се знам къф сам инжинер ма е страх да ида на лекар. Ганю е спец по газови уредби, зареждане на ботилки, футбол, че и политик го раздава

  Коментиран от #16

 • танчо
  Отговор
  16 22:11  24.02.17

  До коментар #15 от "Змей горянин":

  на теб съвет освен за правопис на знам за какво друго ти трябва
 • Александър
  Отговор
  17 23:01  24.02.17
  Много ясно личи,че българите разбират от всички.Авто газта и битовата газ били едно и също.Сините бутилки били на Петрол.Топят си бутилките в легени.Ще пълнят щото не се знаело колко газ има в стандартна битова бутилка от 10кг.Давали си новата бутилки пък им връщали стара.Откъде я взе тая нова бутилка,на дядо си от мазето ли? Пълненето на бутилки от автогазколонка е все едно да играеш руска ролетка.

  Коментиран от #27

 • 1234
  Отговор
  18 00:36  25.02.17
  До №17Александър.В Търговище имаме завод ,,ЗОРА"се казва,там произвеждат газови бутилки,а също и по магазините се продават.Като не знаеш някои неща не си давай ,,компетентното"мнение,аз бях в седми клас,когато баща ми донесе за пръв път газова бутилка у нас.Тогава се ходеше на курсове за ползване на газ.Като станах на около 20 год. ходих за газ,но не ми дадоха защото нямах завършен курс.Тогава го изкарах,и аз,сега съм пред пенсия и работя като огняр на газов котел,и ще ти кажа,че газта на колите и битовата газ в бутилките е една и съща,тя е ПРОПАН/БУТАН,а другата газ,дето се ползва също в бита и идва по газопровод до дома ти е ПРИРОДЕН ГАЗ КАЗВА СЕ МЕТАН. И двата газа миришат на еднакво,но този в бутилките е по тежък от въздуха,а този по тръбопровода е по лек от въздуха.И двата са опасни,ако не спазваш правилата,затова държавата да провежда курсове задължително и за населението което ползва газ,и който ползва такъв да има издаден документ,че е завършил курс за това.А що се отнася за бутилките може да се направят във всеки окръжен град по една инсталация за изпитание на бутилките,и като навърши 10год да се подменя с нова или ако мине прегледа успешно да и се удължи срока.А не както сега забраняват,а нищо не предлагат в замяна.ТЪПО Е?!,НО ТАКИВА СА НИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ,НЕ ВИЖДАТ ПО ДАЛЕЧ ОТ НОСА СИ,и сега какви ще влязат в парламента не се знае.
 • Кобрата
  Отговор
  19 00:38  25.02.17
  ВСИЧКО Е МАФИЯ!
 • Дядо поп
  Отговор
  20 00:40  25.02.17
  Гледам,че има хора,който се опитват да ни пробутват тезата че спазването на закона ще ни гарантира безопасността. Те или са наивници или нас ни имат за такива.Закона е направен за коне така,че те да теглят а други да се возят в мерцедеси.От край време се пълнеха бутилките на кой къде му падне и не гърмяха,сега гърмят заради пълненето по газостанций,глупости на търкалета и пълнене на гуши. Никой и дума не обелва за некачествени китайски редуцил вентили и да направи задълбочено проучване за финансова и техническа страна на въпроса.
 • Хайл
  Отговор
  21 01:35  25.02.17
  Затова си карам на дизел и си готвя на ток и ми е мирна главата
 • исак
  Отговор
  22 07:31  25.02.17
  хората трябва да знаят хахаха не искам акъл пари ми дайте и свобода да си правя каквото си искам измислените закони и правила ми излизат прекалено скъпи и трябва ли шест милиона да страдат заради четирима малоъмници

 • logobot
  Отговор
  23 09:36  25.02.17

  До коментар #6 от "antidizel":

  със смяната на тези бутилки много ви лъжат вземат ви скъпо за една и съща газ и наистина далаверата е в остатъчната газ в бутилката пак я пълнят до 10кг и от вас ако е имало един вътре пълнят само 9 и пак ви взимат пари за 10 и така от опит и работа с газ го знам
 • газразбирач
  Отговор
  24 12:20  25.02.17
  Бтила с ракия топли повече И нема пробуЕми с вентило
 • .Д.Кънев
  Отговор
  25 00:32  18.11.18
  Не ги препълване ние а ония идиоти от цазостаниите в своята лакомия. интересно на мен не ми се е случвало.по малко да но не и повече.
 • Чиста реклама
  Отговор
  26 01:04  18.11.18
  Всички сте прави живота си е един.за технически неадекватни и марлячи не . РИСКА Е МНОГО ГОЛЯМ. СМЕТКА 1литър/около 7киловата 20×7=140кв. 22 лева газ 140×20ст.=28 лева Еквивалентно на над 3 кг. Тротил..
 • акселл
  Отговор
  27 18:01  03.03.19

  До коментар #17 от "Александър":

  ей бастун ти къде работиш ве яд та е че никой не идва да пълни в лицензирания пункт за газови битови бутилки и ръсиш тука глупости ще пълня от където ми е по изгодно
 • Що така,
  Отговор
  28 13:21  04.03.19
  Никой не обръща внимание на гумичките на вентилите,който редовно са нацепени и отам изпуска газ и най вероятно гърмят заради тази гумичка

Напиши коментар:


Публикувай