Last news in Fakti

25 Февруари, 2017 13:46 7 787 30

Сблъсъци по време на "тричане на кучета" в Бродилово (ВИДЕО)

  • тричане-
  • бродилово-
  • ритуал-
  • царево

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала

Около 60 природозащитници протестират срещу нехуманния ритуал "тричане на кучета" в странджанското село Бродилово. Групата е организирана от Светлана Хънт - основател на фондация „Лъки Хънт“, съобщи БНР.

Близо един час продължиха споровете и сблъсъците между природозащитниците и местните хора. Скандалът избухна, когато протестиращите извадиха от торби големи плюшени кучета, за да ги раздават и да покажат на местните жители, че ритуалът може да се направи и с кукли. Хората обаче започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции.

Ситуацията се успокои с появата на служителите на полицията и на жандармерията. Природозащитниците охраняват водоема в селото, за да не могат местните хора да въртят с въже кучета и да ги хвърлят във водата. Това е обичай, който според жителите на Бродилово носи здраве и плодородие на селото.

В 11.00 часа на площада започна празнична програма с народна музика и хора. Тя е част от традициите, с които хората в Странджа честват Кукеровден.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала. Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни, като част от програмата на Кукуров ден, те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 WWF

    15 19 Отговор
    Варвари .
  • 2 Гост

    15 13 Отговор
    Варвари...Езически ритуали...
  • 3 Доктор 681

    7 10 Отговор
    Материал - вулгарен бял човек, роден в кенефистан и управляван и ръководен от простолюдието, което след 44 година изпълнява ръководни и репресивни роли вместо да работи на полето
  • 4 Тошбиян

    9 9 Отговор
    Да не повярваш че таз раса иска да превзема космоса хахахха
  • 5 местните традиции

    15 13 Отговор
    Как да не ги мразиш тея пеееаси дето се наричат природозащитници?!
    Еаи мууулюците!
  • 6 me be re

    20 9 Отговор
    А малките мюсулмани като ги обрязвар против волята им, що не протестирате ?
  • 7 Kcaniba

    13 10 Отговор
    Варвари и тъмни хора!!
    Да бегат при попуасите-канибали, и те имат традиции!!! Там ще ги потричат да късмит,церикет и просперитет!!
  • 8 венци

    12 9 Отговор
    Изроди....Мръсни изроди!
  • 9 Бай Тричо Тричков

    9 9 Отговор
    Мен ме кефи ритуала,ама що не тричат питбули,ротвайлери,стафордшири нещо по-така.Иначе не виждам някаква кой знае каква грубост от рогачите към мастийте.
  • 10 Konja s onja

    11 6 Отговор
    Предлагам нова дисциплина:тричане на konq барабар с onja.Това за догодина.
  • 11 ussr

    12 7 Отговор
    Върли селяни!!!
  • 12 Роман дизел

    6 2 Отговор
    У Софията по-добре ги тричат из приютите та сумати народ се храни от ежедневното им триене.
  • 13 sevo

    5 8 Отговор
    Абсолютни варвари! Срам ме е че живее тая напаст в Родината ми! А се смеем на канибалите от ислямската пасмина. Тези са със същия интелект - примитивен, варварски и ръководещ се от традиции, ритмични тласъци непроменящи се във времето, както и соственото им развитие.
    В света се завъдила яко само примитивна човешка раса, която преобладава. Наистина мислещите интелигентни хора са изтикани в ъгъла.
    А у нас матриала е орис. Жалко!
  • 14 ени

    10 4 Отговор
    Никой не е убил никакъв помияр,за да реват тия като малоумни.Що не си оправят техните проблеми,а са тръгнали по селата?Ако някой иска да го направи,ще го направи на друго място,на друга дата и тия дгд.Кой им плати разходите да дойдат до селото?
  • 15 Мая

    9 7 Отговор
    Да си вържат майките и децата и да си ги тричат! Аман от селяндури!
    Ако не им е известно на тези пърдящи, некъпани, беззъби неандерталци - живеем вече в 21-ви век и сме част от Европейския съюз.
    Ако не им се спазват законите, да им треснат една глоба от 500 лв. и ще се кротнат, защото и за 2 месеца не могат да изкарат тези пари

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кучето Лайка космонавт

    5 4 Отговор
    Ееееей ,ако си защитавахте държавата , дето я "тричат" вече 28г. ,с такъв ентусиазъм и плам,както защитавате тези няколко зашеметени помиара-но съвсем живи и здрави,за разлика от загиващата ни нация- цена нямаше да имате.
  • 19 Въпрос

    7 3 Отговор
    А защо природозащитниците не идат да защитават животинките живеещи при м....лите, знаете ли те на какъв тормоз ги подлагат? Не смеят, че там и бой ще ядът. А и циганите са с една идея повече права от кучетата, а българите сме на дъното на стълбичката правоимащите! И кучета, и м....ли, и бежанци са с повече права от нас! Аман от природозащитници, от правозащитници, от от болни мозъци като цяло!
  • 20 Кефи ме

    6 3 Отговор
    Ритуалът е страхотен, подготвят кьопеците за астронавти.
  • 21 Кифла

    5 4 Отговор
    Мая, дай тебе да те изтричаме, тъкмо ще си солидарна със страданието на помиярите!
  • 22 Ееееееее

    7 3 Отговор
    Дъхлиите като колят агнета по Байряма, що не протестирате бе?
  • 23 лицемери

    8 4 Отговор
    Това са им традициите на хората,а освен това кажете с какво точно е пострадало животното.И веднага почнаха обиди барвари,селяни,тъмни субекти.....
    Аз да ви питам толкова като филосовствате защо не спрете всички да ядете месо да не мъчите животните?
    Това двуличие е много гадно не можели кучета да се въртят но може животни да се ядат.
    А за мюслитата какво ще кажете? Дали не ги боли децата от този варварски обичай обрязване?
    Защо не идете с кукли да дадете на мюслитата тях да обрязват да видим какво ще ви кажат.
  • 24 Лупи

    5 2 Отговор
    Гадно е за кучетата, определено не им е приятно, но със сигурност това не е най-големия проблем на природозащитниците в България. Специално за тая организация Лъки Хънт може да се разследва от прокуратура от къде идват пари и за какво се ползват, защото имам конкретни примери където е нямало никаква реакция от тях за болни кучета, за които трябва да се положи грижа ама нали там медиен интерес няма... Ами всеки общински приют, който гълта стотици хиляди левове годишно от нашите пари и кучетата там живеят в ужасен затвор и мизерия, много от тях дори измират, там защо не се протестира? Специално тая зима във Варна измряха от студ кучета в общинския приют. Ами Софийския дето го показаха каква мизерия е, там кой ще протестира бе?
    Точно тоя ритуал, колкото стар и безмислен, е последния проблем на природозащитниците в момента! Решете проблема с бездомните кучета, направете зоополиция, осъдете всички убийци на бездомни кучета или поне 1 и тогава се рекламирайте с този евтин PR.
  • 25 Воля

    4 4 Отговор
    Някой от вас влизал ли е в кланица? Знаете как се убиват животните там - ток, пневматичен пистолет с шило. Да не говорим коленето по селските дворове - брадви, чукове, ножове. Това хуманно ли е? Ама като е за търбуха човешки да се пълни, може! Какво сте тръгнали да се пените за няколко кирливи псета?
  • 26 идиоти прости

    4 8 Отговор
    ЩО НЕ СЕ ТРИЧАТЕ ВИЕ БЕ. ПОНЕ ЩЕ СЕ ПОИЗМИЕТЕ МАЛКО . МЪРЛЯВИ ИЗВРАТЕНЯЦИ
  • 27 Morgoth

    5 3 Отговор
    Да те тричат сигурно не е най-забавното нещо, но ми се струва доста малък проблем на фона на много други като клетъчно отглеждане на птици, отношенито към конете по гетата, битките с кучета и прочее. Но тричането стана известно и дава медийна изява за никому неизвестни природозащитници, които напират да станат известни и да могат да се класират за финансиране.
    Според мен да вземат да ги тричат и тях, че да видят, че не е особен проблем :)
  • 28 Оня с лаптопа

    1 4 Отговор
    Ритуалът е простотия... Един човек не трябва да робува на суеверия разни неправилни религиозни вярвания! Той се принизява да животинското по този начин. Кучето няма никаква вина, че човека вярвал в тияп ростотии. Здравето и берекета не зависят от въртенето на кучето, а от милиарди подсробности фактори, оказващи влияние. Аз се запитах относно здравето - за какво са ни МЗ когато нито един не попита поне публично оня профессор, който предсказа точно какви грипове ще дойдат и колко ще траят - откъде знаеш това, кой ти го каза? Един от Секюритито не го разпита и не ни каза истината? че кой ще ни пази и опази? Май стана така, че да се пазим от държавата и от чужди и от свои вече.... Направо такас тана - да не вярваш на институции на чужденци на свои дори! Кучето е невинна твар, не заслужава въртенето! А глупостта на хората край няма. Суеверията в Бог водят до тия простоии. Да, трябвад ас е почита уважава природата, но като обичаче растенията, животните, свестните хора земята сслънцето, а не като правим разни религиозни ритуали. Един казва - що хвърляш хляб на врабчетата не е ли грях? Да, но като нямам ечемик? Защо да е грях? Те не са ли гладни, нямат ли души? Нямат ли право да ядат в снега като няма друго? Простотията с тия суеверия край няма от хилядолетия. И няма изгледи скоро да изчезне. Навред я има.
  • 29 тричар

    1 1 Отговор
    а бе защо ми се струва че хората се скъсват да се тричат и плащат сума ти пари за това, опаа май му викаха бънджи
  • 30 WTF

    2 2 Отговор
    Отвратена съм , тези варвари заслужават тях да ги въртят толкова пъти колкото кучета са въртяли, ...неандерталци...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове