861 3

РБ: На ГЕРБ, БСП и ДПС им пречи машинното гласуване

Анатоли Стайков

На ГЕРБ, БСП и ДПС им пречи машинното гласуване, а президентът Радев гузно мълчи. ЦИК и служебното правителство се провалиха с въвеждането на машинното гласуване. Хората искат да гласуват машинно, защото не желаят малограмотни гласоподаватели да определят бъдещето им. Искат безпристрастно, точно и навременно да се отчита резултата, но Служебният кабинет, който отговаря за изборите, и ЦИК им отказаха това право.

Това коментира заместник-председателят на „Движение България на гражданите” и водач на листата на Реформаторския блок в 27-ми МИР – Стара Загора Димитър Танев.

Решението на ЦИК да няма машинно гласуване е груба намеса в честния вот на хората и нарушение на закона, в който от три години пише, че се въвежда от 2017 година. На последните избори по предложение на РБ в 500 секции беше безупречно проведен машинен вот.

В тези 500 секции са гласували около 200 000 избиратели и има 57 000 бюлетини от машинно гласуване, Това означава, че всеки четвърти е гласувал с машини без никаква разяснителна кампания за това, цитиране данните Танев.

Защо президентът Радев угоднически мълчи и след скандалното решение на една институция да откаже да изпълни български закон? Служебният министър-председател все пак е негов личен избор, казва другарката Нинова. РБ настоява Радев да поеме отговорност за провал и да обяви какви ще са санкциите за неспазване на закона, категоричен бе Димитър Танев.

Нямало време за доставка на машини, трябвало обучения, гаранции за софтуера, много техници за поддръжка, не било ясно как ще стигнат машините до секциите в чужбина. Всичко това сочи КОЙ дава указанията, коментира още Танев, като подчерта, че ГЕРБ, ДПС и БСП имат интерес да се провали машинното гласуване, а ЦИК и служебният кабинет обслужват техния интерес.

Те искат да си решат изборите с бюлетини, защото така ще могат да дописват и поправят протоколите и да се сговорят и да отстранят неудобен кандидат, който печели с преференции, добави Димитър Танев.

В РБ смятаме, че е крайно време за въвеждане на мек образователен ценз - който не се е научил да чете, не може да гласува, обясни той и подчерта, че РБ ще се бори машинното гласуване напълно да замести хартиеното.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Митко
  Отговор
  1 18:35  26.02.17
  Е как ще искат.Как ше маниполират изборите.
 • От село
  Отговор
  2 09:29  27.02.17
  В провинцията , се прави както в русия. Комисията са от БСП И ДПС останалите са пак от ДПС И БСП , а се представят от другите партии. Всичките са бивши комунисти и доносници заедно , масово се манипулира. КОГА ЩЕ ИМА ЛУСТРАЦИЯ ? Без лустрация няма как да се промени нещо в държавата , като кърлежи са .
 • кроко
  Отговор
  3 11:56  27.02.17
  А на тия, дето не могат да влезнат в парламента, им трябва повод да мрънкат срещу изборните резултати. Ако бяхте читави, хората щяха да гласуват за вас, няма нужда да се оправдавате с машинното гласуване.

Напиши коментар:


Публикувай