1 103 0

Частично бедствено положение в "Полимери" - Девня заради пробойна в цистерна

Калина Петрова

Частично бедствено положение ще бъде обявено днес на територията на бившия завод "Полимери" в Девня. Това съобщи Тодор Йотов – областен управител на Варненска област, цитиран от БНР.

На основание Закона за защита при бедствия и във връзка с недопускането на аварийни ситуации на територията на община Девня, съгласувано със заместник министър-председателя на страната, министъра на вътрешните работи и министъра на околната среда и водите, от 28 февруари, ще препоръчам на кмета на Община Девня да обяви частично бедствено положение на територията на завод "Полимери".

Причина за това е пробойна в една от цистерните, намиращи се в бившия завод, обясни областният управител:

Една от цистерните е получила в годините пробойна и разцепване с размери 50 на 5 см. Започва изтичане именно на тази водна фракция.

Предстои да бъде възстановена бетоновата площадка, където са цистерните, а пробойната ще бъде запълнена с полиестер. На територията на завода ще бъде осигурена засилена охрана по време на извършването на всички действия.

Категорично заявявам, че реална пряка опасност за населението няма, но косвено съществува потенциална опасност за създаване на разлив от трихлоретана, предвид лошото състояние на резервоарите, подчерта още Йотов.

Варна / България


Напиши коментар:


Публикувай