494 0

Вижте как в Пловдив отбелязват Освобождението

Вижте как в Пловдив отбелязват Освобождението
Стефанаки Йоанис

Най-малките граждани на район „Северен” поднесоха голяма изненада на кметската администрация и лично на кмета на района, инж.Ральо Ралев. Децата от подготвителна група на ДГ „Бреза” поканиха него и екипа му в тяхната градина, за да покажат четириметровото национално знаме, с което е украсена за празника сградата. Горди бяха, че такъв красив и голям трибагреник няма никъде другаде, но с още по-голямо вълнение представиха пред публиката подготвената от тях тържествена програма за безсмъртните герои на България.

Н. Димитрова, директор на градината, откри тържеството под наслов „За теб, Родино”, а децата от подготвителна група, облечени в специално ушити дрехи на априлци, представиха със слово, песни и мултимедия славната българска история. Градината заехтя от детски гласове, които с плам пееха: „Стани, стани юнак балкански” и „Тих бял Дунав”. Възкресени бяха най-чистите и най-светли имена на националната революция – имената на Левски и Ботев, на Райна Княгиня, която отново извеза славното знаме на Април 1876 г. Тържеството кулминира под звуците на „Моя страна, моя България”, когато въодушевените деца развяха българския трибагреник. Гостите на събитието бяха трогнати до сълзи от прочувствените детски изпълнения, защото няма по-вълнуваща гледка от тази, най-малките да носят в сърцето си Отечеството и неговите безсмъртни герои.

Вижте как в Пловдив отбелязват Освобождението

Денят на българската свобода – бе отпразнуван в район „Северен” с тържествени изяви във всички училища и детски градини. В навечерието на националния празник скъпи гости на кметството бяха ученици от НУ „Христо Ботев”. Техният директор Ив. Пенев разказа на децата историята на освобождението на родния Пловдив, а след това учениците от трети клас трогнаха с изпълненията си присъстващите, защото осветиха славните мигове от родната история. Третият ден на март е начало на новата летопис на възродената след пет века България. Учениците изпълниха прочутата Вазова ода „Опълченците на Шипка” с такъв плам, че кметът на района, инж. Ральо Ралев, призна, че са го трогнали дълбоко. Той пожела на учениците да учат историята – майката на науките, която най-добре показва пътя на народите, говори им за миналото, но ги учи как да устроят настоящето и бъдещето си. Инж. Р. Ралев благодари сърдечно на малките декламатори за патриотичния плам и им пожела винаги да носят България в сърцата си, да я обичат, както я е обичал патронът на тяхното училище. На свой ред директорът на училището Ив.Пенев благодари на всички в кметската управа, които работят всеотдайно НУ „Хр.Ботев” да бъде уютен дом за своите възпитаници и учители.

България

Още по темата

 • България сведе глава пред 3-ти март

  България сведе глава пред 3-ти март

  Днес отбелязваме 139 години от Освобождението на България. Както всяка година, на връх Шипка има тържества по повод годишнината от ...
  3.03.2017
  476
  0
 • И Путин поздрави Румен Радев за 3-ти март

  И Путин поздрави Румен Радев за 3-ти март

  По повод Националния празник на България - 3 март, държавни глави, сред които президентите на САЩ, Руската Федерация, Държавата Палестина, Пакистан и ...
  3.03.2017
  1 491
  14

Напиши коментар:


Публикувай