573 3

За българите най-ценното европейско право остава свободата на придвижване в ЕС

Калина Петрова

Българските граждани запазват одобрението си към Европейския съюз и неговите институции и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните институции. Това сочат резултатите от допитването Евробарометър 86, проведен в края на миналата година.

Половината (49%) от българските граждани имат доверие на Европейския съюз, докато 34% изпитват недоверие, а 17% не могат да преценят. Така страната ни се нарежда на шесто място сред всички-страни членки по степен на доверие към Съюза след Литва (55% доверие), Малта (52%), Румъния (52%), Люксембург (51%) и Финландия (51%).

Също 49% от българите имат доверие на Европейския парламент, докато доверието в българското Народно събрание е 15%. Доверието в Европейската комисия е 47%, а това в националното правителство (към момента на проучването през есента на 2016 г.) – 22%.

Традиционно, българските граждани свързват Европейския съюз и членството на страната ни в него с възможността за свободно придвижване, работа и живот в различните страни-членки. Именно това е и европейската политика, която се ползва с най-висока степен (87%) на обществено одобрение у нас. Други европейски политики, които се ползват с широка подкрепа сред българите са тези в областта на отбраната и сигурността (72%) и в областта на миграцията (68%).Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • чичо
  Отговор
  1 11:59  09.03.17
  Пълни глупости! И как точно достигнаха до извода, че за българина свободното придвижване е по-важно от сигурността и правото на труд, здравеопазване и достъпно образование?!? И защо ли най-мощните европейски държави са с най-ниско доверие в ЕС? На т.н. челни места сме все бивши соц.държавици и !Люксембург!?!

  Коментиран от #2

 • кроко
  Отговор
  2 12:33  09.03.17

  До коментар #1 от "чичо":

  Най-цена е защото дава възможност да се емигрира. А иначе другите права: за ползване на проститутки, наркотици, продаване на гласовете, правата на п...лите, лезбийките и траверсите, така или иначе си ги имахме. А прават за които говориш ти, европа отдавна се стреми да ги заличи. На шефчета им трябват работници, като си беден, детето ти ще има достъп до некачественото държавно образование и се предопределя да е от бедната класа, обречена на преживяване. Съответно ще имаш достъп до некачествено здравеопазване, щото и то е превърнато в търговия и само който си плаща яко, ще има достъп до качествено здравеопазване. Развитието, което прокламира ЕС е само за богатите, сигурността също.
 • све
  Отговор
  3 17:23  09.03.17
  След унищожаването на промишленост, земеделие, армия и държавата, като такава, българинът трябва да се продава евтино в чужбина. Реално България не произвежда вече нищо. Още 2 пъти коалиция БСП-ГЕРБ и ни няма.

Напиши коментар:


Публикувай