659 1

79 кандидат-депутати са имали общо с ДС

Калина Петрова

79 кандидат-депутати са били сътрудници на Държавна сигурност или Военното разузнаване преди 1989 г. Това се вижда от проверката на комисията по досиетата. Проверени са общо 4060 желаещи да станат депутати, от тях 1982 лица не подлежат на проверка, тъй като са родени след 1973 г., съобщи "24 часа".

Най-много са в листите на коалиция "БСП за България" – 16 човека, на второ място е ДПС с 9 души. 8 са сътрудниците на ДС сред кандидатите за депутати на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" и в "Движение за радикална промяна Българска пролет" на Велизар Енчев. 5 са в листите на ГЕРБ, 4 са в коалиция "АБВ – Движение 21", в листите на партия "ВОЛЯ" на Веселин Марешки – 2.

Кандидати за които има данни за сътрудничество има и сред партиите, които са обявили, че не допускат сътрудници на ДС в листите си. Трима са в "Реформаторски Блок-Глас Народен", в коалиция "Нова република" има 1, в Движение "Да България" – 2-ма.

От "Нова република" вече обявиха, че ще изтеглят от листата си Минчо Радков Минчев, който е регистриран на последно място в листата на Нова Република в Търговище и е подписал декларация, че не е сътрудничил на службите.

За 9 от обявените кандидат-депутати комисията разполага с данни, удостоверяващи принадлежност към службите и след промените от 10 ноември.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 07:50  10.03.17
    Правилното заглавие на статията е " Почти всички кандидат-депутати са членове на бившата ДС, 79 от тях вече са неудобни за статуквото".

Напиши коментар:


Публикувай