469 2

Цацаров се срещна с Лаура Кьовеши, иска по-тесни връзки

Мартин Христов

лавният прокурор Сотир Цацаров проведе работна среща с Лаура Кьовеши - главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция, която е у нас.

Срещата се е провела по покана на Цацаров, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. В нея са участвали още посланикът на Румъния Н. Пр. Йон Гъля и прокурор Анка Журма, Румяна Арнаудова - ръководител на звено „Антикорупция“, градският прокурор Емилия Русинова и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Основна тема на разговор са били правомощията на двете прокуратури при разследване на корупционни престъпления. Обсъден е бил проблемът с имунитета на кандидатите в местни и национални избори и членове на парламента.

В Румъния кандидатите не се ползват с имунитет, а народните представители нямат такъв като защита срещу обвинения, а само срещу задържане и други мерки на процесуална принуда.

Румънските прокурори са представили измененията в наказателния процес от 2014 г., според които след провеждане на начално предварително изслушване съдът не разполага с правото да връща делата на прокуратурата.

"Г-жа Кьовеши съобщи данни, според които от внесени 323 обвинителни акта, през 2016 г. съдът е върнал едва 4 дела заради процесуални нарушения. Предмет на дискусия бяха и сроковете за получаване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства (72 часа у нас, максимум 2 часа в Румъния, от дежурен съдия)", се казва още в съобщението.

Прокурор Кьовеши е акцентирала на начина на назначаване на полицейски служители в ръководената от нея дирекция - 295 при 165 прокурори - при пълна служебна независимост от Министерство на вътрешните работи. Дирекцията разполага и със собствени експерти (вещи лица), за разлика от българската прокуратура.

Участниците в срещата са изразили желание за по-тясно сътрудничество.

Вчера Сотир Цацаров не присъства на дискусия във Върховния касационен съд, на която Лаура Кьовеши изнесе лекция. Тя каза, че за миналата година в Румъния са осъдени 880 души на висши длъжности, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати. В резултат на тези дела в бюджета са влезли 660 млн. евро - конфискувани от имущество на подсъдимите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • све
  Отговор
  1 19:55  17.03.17
  ПП,,ВЪЗРАЖДАНЕ,, единствената партия, която има в програмата си ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ПРЕХОДА КОНФИСКАЦИЯ НА ОТКРАДНАТОТО СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ
 • Валери
  Отговор
  2 20:57  17.03.17
  Кои са тези ?

Напиши коментар:


Публикувай