1 074 1

Протест на фермерите блокира София

Тютюнопроизводители и животновъди протестират заради неполучени пари

Венцислав Михайлов

Протест на фермерите блокира София. След като не успяха да се срещнат със земеделския министър, фермерите пренесоха протеста си пред сградата на президентството.

Според тях възможностите за диалог със служебния министър са изчерпани и те ще отправят исканията си към президента Румен Радев, назначил служебното правителство.

По-рано днес протестиращите пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) фермери направиха неуспешен опит силово да влязат в сградата.

След като повече от час и половина фермерите очакваха министъра на земеделието да излезе и да се срещне с тях, част от животновъдите щурмуваха служебния вход на Министерството и влязоха във физически конфликт с охраняващите полицаи. Преди това фермерите неколкократно отказаха да излъчат работна група, която да влезе на преговори в Министерството. Около 13 часа те направиха клада пред Министерството, в която запалиха стари пчелни кошери и оборска тор, донесена специално за целта.

По информация на организаторите на протеста още два автобуса с фермери пътуват, за да подкрепят колегите си.

Блокирани пътища и горящ тютюн. Земеделци излязоха на протести в Хасковско и Благоевградско заради неполучени пари. Те не са съгласни и с начина на определяне на националните доплащания.

Тази сутрин тютюнопроизводителите затвориха пътя от Свиленград към село Пъстрогор. Той свързва Хасковска със Старозагорска и Ямболска област. Тютюнопроизводителите запалиха тютюн в знак на протест. По-късно движението бе възстановено.

Тонове тютюн на пепел с цел реколтата да носи приходи на земеделците. Хиляди тютюнопроизводители още не са получили парите си за миналата година. Повечето земеделци разчитат на тези пари, за да изхранват семействата си и да покриват кредити.

Заради неполучените пари тютюнопроизводителите нямат средства за подготовка на следващата реколта.

Протестът е и срещу начина на разпределение на националните доплащания за един от най-популярните сортове тютюн - басми. Там при по-голяма реколта се плаща по-малко за килограм.

На протеста дойдоха и животновъди. При тях проблем със субсидиите също има, припомня Нова телевизия.

Протестите ще продължат, докато не бъдат удовлетворени исканията на земеделците.

След днешните протести те са получили покана от ресорния министър за среща във вторник, на която да обсъдят проблемите и да се търсят решения. Те обаче са готови да продължат с протестите още от понеделник.

Следобед се чака още една пътна блокада - жителите на село Труд излизат на протест и ще затворят пътя Пловдив-Карлово. Поводът за протеста им е системното обгазяване от биоцентралата за производство на ток, казват местните хора.

България


Още по темата

 • Блокада! Животновъдите отново на протест

  Блокада! Животновъдите отново на протест

  С блокади на основни пътни артерии в страната продължават протестите на животновъди, които преди два дни окупираха министерството на земеделието и ...
  24.03.2017
  787
  2
 • Земеделците от Софийско също "скочиха"

  Земеделците от Софийско също "скочиха"

  Протести на земеделци са насрочени за днес в няколко града в страната. Те искат заповедта на земеделския министър, която забранява нови кандидати по ...
  22.03.2017
  546
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • JGJ
  Отговор
  1 15:49  22.03.17
  BSP I RADEV CHE VI OPRAVIAT ! SPOKO

Напиши коментар:


Публикувай