861 1

Случаите на морбили вече са осем

Приоритет е бързото ваксиниране на децата

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Възможните случаи на морбили в България вече са осем. Официално потвърдените са три. Това изясниха заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов и главеният държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова на среща, пише "Дарик".

Каменов заяви, че приоритет е бързото ваксиниране и информира, че от 8000 деца в квартал "Столипиново" има само сто необхванати, които в момента са в процес на имунизиране. Заместник-министърът на здравеопазването допълни, че благодарение на тази имунизация от 2000 г. до днес са спасени 20 милиона деца, и заключи, че ваксината работи.

"Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път", каза пък д-р Радосвета Филипова.

Тя допълни, че периодично има такива епидемии в нашата страна - както през 1990-91 г. и през 2009-2010 година.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Зорлем
    Отговор
    1 15:38  22.03.17
    Поздравления за заглавието! Случаите били осем, но всъщност потвърдените били три. И да бяха казали въпросните трима ваксинирани ли са или не. Пък като прочета за 20-те милиона спасени и няма как да не ме напуши на смях като си представя как точно са ги изчислили тези 20 милиона деца....

Напиши коментар:


Публикувай