Last news in Fakti

24 Март, 2017 08:14 18 253 41

Падна 33-годишен рекорд на Тодор Живков

  • рекорд-
  • лов-
  • ловен-
  • тодор живков-
  • елен-
  • лопатар

Ловен трофей от елен лопатар е нов национален рекорд

Падна 33-годишен рекорд на Тодор Живков - 1
Снимка: Североизточно държавно предприятие

Трофей от елен лопатар с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг е нов национален рекорд за трофеи от този вид дивеч, информират от Североизточното държавно предприятие.

Оценителната комисия, в която влизат проф. Нино Нинов и доц. д-р Христо Михайлов от ЛТУ, е дала висока оценка на уникалния трофей.

Еленът беше отстрелян на 16 октомври 2016 година, от германския ловец Вернер Аустерман, по време на организиран ловен туризъм на територията на ДЛС „Тервел“. Стопанството е част от Североизточното държавно предприятие. До момента, в продължение на 33 години, на първо място в националната класация за трофеи от елен лопатар беше трофей отстрелян от Тодор Живков през 1984 година в стопанство „Воден“. Той беше с оценка от 207,59 точки по системата на CIC и тегло 3,990 килограма. В челната десетка, на шесто и седмо място, са два трофея от елен лопатар отстреляни в Североизточна България през 1972 и 1981 година. Националният и световен рекорд за трофей от благороден елен също е от тази част на страната.

„Според таксацията проведена в ДЛС „Тервел“ през миналата година на територията на стопанството има 121 благородни елена, 185 сърни, 298 диви свине, 75 муфлона и 116 елена лопатари. Традиционно в Тервел се отстрелват отлични трофеи от лопатари и муфлони. Това е резултат от упоритата работа и правилната селекция, която провеждат колегите през годините. Благодарение на тях е и този нов национален рекорд, който е безспорен успех за СИДП“, коментира инж. Веселин Нинов, директор на предприятието.

Трофеят ще бъде показан на изложението „Природа, лов и риболов“ в Пловдив, което ще се проведе в края на този месец, след което ще бъде изпратен на собственика му. Вече е направено негово пълно копие, като то ще бъде поставено в ДЛС „Тервел“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хоп заек

    97 8 Отговор
    Какво е това желание да търсиш и стреляш животно с големи рога по горите ?Че тя жена му може да му слага и по големи рога от тия но в тях а не по горите...:) !
  • 2 БАТЕ ЖОРО

    23 1 Отговор
    с тази химия дето е наоколо е чудно че чак сега е паднал рекорда
  • 3 гост

    12 65 Отговор
    А аз не разбирам какво е това желание на хора неразбиращи от лов да коментират ловни статии ?!?!?!?! Браво за трофея! Уникален!

    Коментиран от #4

  • 4 Гост2

    73 5 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Съблечи се гол до кръста, вземи един нож и хвани каквото животно искаш...так със снайпера е много лесно!

    Коментиран от #18

  • 5 Изроди

    56 4 Отговор
    Да ви сложат на всичките по едни рога и да ви пуснат да си постреляме ние..
    Кеф да убиеш
  • 6 люк скайуолкър

    55 4 Отговор
    Голямо геройство, със снайпера да гръмнеш нищо неподозиращото животно, ей така за кеф!?
    А помиярите, които се разхождат по улиците и хапят хората няма кой да ги гръмне.
    Сбъркана държава.
  • 7 бигболл

    65 3 Отговор
    Комплексари!!!
    Колко ли трябва да са ти малки то**ите за да си платиш за да убиеш уникално красиво животно в разцвета на силите си, само заради рогата, а не за да се нахраниш?
    Сега да си ги закачи на стената и да показва какъв мъж е ...

    Коментиран от #26

  • 8 горски

    19 5 Отговор
    5 тона лопатар вие чувате ли се.Това да не е слон

    Коментиран от #22

  • 9 ИЦЕ

    37 2 Отговор
    Кой разбира, кой не разбира.... лично аз не мога да разбера как при подборен, трофеен или какъвто и де лов (убийството било спорт) от стадото ще отстреляш най-силния, най-здравия мъжкар и ще се гоордееш с това. Все едно да имаме олимпийски шампион, по който и да е спорт и той да е първия, който трябва да умре...
  • 10 Шнаперист

    39 1 Отговор
    Тия, дето гонят Михаля са си зле в главите, не са като нас, които го чакаме с въдица в ръка (не с мрежа). Аз не ям риба и в повечето случай я пускам обратно, освен ако няма на кого да я дам. На това му викам спорт, а на стрелбата със снайпер по такова красиво животно - УБИЙСТВО.
    Сега някой авджия ще почне да ми обяснява каква била тръпката и т.н. Ами то на други хубавата им тръпка е да убиват хора. Ха сега де?
  • 11 Telecentar

    14 8 Отговор
    Къде видяхте лопатар 4 тона бе? Вие сте ненормални....тва да не е слон хахахахахаха
  • 12 Брат ми

    44 2 Отговор
    Дебилска работа.....Да убиваш красивите животни на България и да се гордееш с това...:(
  • 13 любител

    7 30 Отговор
    А аз да питам как може най-големият и сочен ДОМАТ да бъде откъснат от рожденото му растение, да развалите идеалното им съжителство само с една едничка цел да бъде изяден. имайте малко жалост!

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Киро

    31 3 Отговор
    Защо убихте животното бе, за да се похвалите с рогата му ли?!?

    Да убиваш за кеф благородни животни е извращение!

    Диви прасета, вълци и лисици (когато популацията трябва да се разреди) - разбирам, ама елен да убиеш за едни рога, гадове мръсни!

    В тоя живот всичко се връща!
  • 15 Киро

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "любител":

    До Любителя на патки:

    Много жалко изказване на комплексарче!
  • 16 Хайко

    25 3 Отговор
    Не мога да разбера тия ловци. Да стреляш по животно ей така за кеф?
    Разбирам да го убиеш и да си нахраниш семейството, но ей така заради трофея не го разбирам.
    Като са много ербап ловците да вземат с голи ръце да хванат някое животно...или с голи ръце срещу мечка да се изправят, защо ходят с пушки и дебнат от засада?
  • 17 Лупи

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "любител":

    Смешко, а елена за да бъде изяден ли е убит? Какви домати са ти в главата или ти и толкоз нямаш там? Всяко убийство за удоволствие показва, че извършителя има психически отклонения и трябва да бъде санкциониран.
  • 18 ще има ще има

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост2":

    Ако се съблече гол под кръста може да заловиш мъжки мечок !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 любител

    5 19 Отговор
    гледам, че освен перфектни експерти е лова има и перфектни математици! По принцип по всички правила на математиката (който я рабира разбира се) 4,750 кг. означава 4 килограма и 750 грама. Не е много трудна математиката ама иска задачки! С упражнения всичко се постига! А за остроумните "залени хейтъри" за да бъде достигнат този трофей са положени толкова грижи на толкова хора колкото вие сами за вас не полагате ;) И за "Лупи" - не знам кой е по голям смешник - аз, който ловувам и ям възможно най-чистото месо, или ти, който ядеш ГМО-та от магазина ;)

    Коментиран от #24

  • 21 Селянина с колелото

    21 1 Отговор
    Това е най голямата простотия която съм виждал, намират нещо уникално и веднага да умре, те ловджиите са за трофей всичките да им отворят една пирамида и да ги закачат по стените. Какво ви направи това животно А? С нещо застраши живота ви? Само и единствено човека е срещу природата, няма друго същество което толкова да руши света в който живее. И да убиваш за удоволствие, това хишниците го правят от глад а тея 2-ма тумбаци горе защото си няма друга работа и се завират по шубраците...после аааа нападна ме мечка и останах без крак, дреме ми по -добре без глава да си останал. Пропаднали същества такива!
  • 22 кроко

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "горски":

    Горски, не е 5 тона а е 4.750 кг. рогата! 4 килограма и 750 грама са му рогата! Чети по-внимателно!

    Коментиран от #23

  • 23 кроко

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "кроко":

    А ве, льольо, толкоз ли ти е трудно да се сетиш, че имаше грешка, която после е поправена ?
  • 24 ЕкоБио

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "любител":

    Любител, а това чисто месо цяла година ли го ядеш, Грижиш ли се за животните, храниш ли ги през зимата, сол носиш ли им или само ги ядеш?

    Коментиран от #27

  • 25 пнсд

    18 2 Отговор
    Няма по-големи комплексари от ловджиите !!!
  • 26 Дон Тони

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "бигболл":

    Точно така, това да убиеш животното за кеф е висша Пе..растия
  • 27 любител

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "ЕкоБио":

    Ами разрови се из ловните закони и сам ще си отговориш. Има изисквания към всяка дружинка как, кога и по какъв начин да се полагат грижи за дивеча ;) а ако въпроса ти е лично към мен - колкото царевица, сено и сол съм занесъл из горите едва ли някога ще може да бъде изядено от всички философи по темата ;)
  • 28 ХАРАМИЯ

    14 1 Отговор
    СПОКО МИЛИ ДЕЦА-ЩЕ ВИ ОБЯСНЯ ВСИЧКО-ЕДНА ФИРМА НА ЕДНО ЧОВЕЧЕ ОТ ЛОВЕЧ ОТИВА В АВСТРИЯ КУПУВА ПИТОМНИ ЕЛЕНИ И ПОСЛЕ ГИ КАРА ТУКА, ПУСКА ГИ В РЕЗЕРВАТ И ГИ ХРАНИ, ИДВАТ ЛОВЦИ АВСТРИЙЦИ ИЛИ ГЕРМАНЦИ И СТРЕЛЯТ, УБИВАТ АВСТРИЙСКИ ЕЛЕН В БЪЛГАРИЯ-ДАВАТ 20 000 ЕВРА И СА ДОВОЛНИ ЧЕ СА ПОДОБРИЛИ РЕКОРДА-ДОБЪР БИЗНЕС НАЛИ?

    Коментиран от #30, #31

  • 29 вск

    5 0 Отговор
    смешници
  • 30 Чичу Ади

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "ХАРАМИЯ":

    Това щях да напиша и аз. Какви гори, какви 5 лева? Това са животни отгледани в епруветка с една едничка цел, да бъдат убити заради рогата им. Аз съм разговарял лично с един управител на много голямо частно ловно стопанство, който ми каза и цените за убито животно. Онемях, но после разбрах, че само чужденци и родни олигарси са клиентите. Начело разбира се беше агент Гоце. Стопанството е собственост на един от най-големите престъпници в бг- З.И. Та в тези стопанства дори не чакат. Там животните са свикнали да ги хранят по едно и също време, свикнали са с човешката миризма. Има си вишки точно до хранилките, животните идват на 20 метра от теб и стоят като препарирани. Дядото с памперса вдига пушката, стреля, плаща 10-20 хиляди евра в зависимост от рогата и после е голям авджия. Това няма нищо общо с ходенето в дивия балкан и търсенето на прасета в шубраците с кучета. Прилича на хвърляне на грип в рибарник и отбиране на най-големия шаран за снимка.....
  • 31 Бат Ваню

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "ХАРАМИЯ":

    ..... Абе.....ако имаш излишни 20 000 и искаш да избиеш некои и друг комплекс що пък не ?...... ха ха ха ..... Парите влизат тука....е нема налози ....ама са тука.... тва е важното.... ха ха ха... За 20 бона що проститутки ше се отстрелят..... ха ха ааахахахаа...........
  • 32 любител

    1 6 Отговор
    ех, ех, ех... що некомпетентна простоти има по хората :( дето да хулите само, и само да хейтвате (явно ви е такова възпитанието) вземете помислете реално - ако копуват дивеч от Австрия и тук го продават супер скъпо дали пък нямаше австрийците и те да го правят??? дали пък в България нямаме просто добри трофейни заложби, отгледани с труд, ама як труд. Дали пък не вземете да си коментирате темите, от които разбирате. Защото едва ли за някоя тема пишете нещо хубаво. типични български комунисчета кавалчета - абе дайте ние да си поплюем по темата, пък нека и по да не разбираме от нея. Еййй, от такива хора, некомпетентно коментиращи неща, които не разбират, няма скоро да мръдне развитието ни!
  • 33 Гост

    3 0 Отговор
    Питайте бракониерите Живко,Киро и Диян Пеев от Свети Влас за рекорди!!! И Васко еркечлията дето ги оправи да не ги набутат в пъндиза.
  • 34 male male

    7 0 Отговор
    горкото животно, да те гръмнат да те лишат живот за единия рекорд. ще ги слага на себе си тия рога. ей такива трябва да ги пуснем на полето и ние да ги постреляме малко, да си подобрим стрелбата. за мен не е нормално да се убиват такива животни, трябва да се забрани
  • 35 БГТО

    3 1 Отговор
    i ko golqm kilipir jivqlo jivotnoto zada sa snima s nego lovec geroi snimal se s trup.
  • 36 male male

    7 0 Отговор
    и какви сме ние човеците, че може да лишаваме нещо от живот. какво като са животни, какво като нямат нашия умствен капацитет. По-големи животни от хората НЯМА.
  • 37 дядо мечок

    2 1 Отговор
    През 1980 година в ДЛС Тервел имаха "4000 сърни и отстрелваха по 1000 на сезон,А Смятайте?

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 mediator37

    1 0 Отговор
    Оригиналният трофей остава в България, а на ловеца се дава копие-отливка и златен медал. Така е по закон, а не както пише в статията, че германецът ще отнесе оригинала.
    България държи световните рекорди за лопатар, благороден елен и глиган. Световният рекорд за глиган пак е на бай Тошо в Източни Родопи, където помаците не ядат свинско и не гледат свини, които да се мешат с дивите.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Госта

    0 0 Отговор
    Да ви се незнае в ловци,дайте сега да го пуснеме ловеца сред природата и да го стреляме между дърветата и накрая да му оръснеме г.за,май звучи добре !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове