Last news in Fakti

5 Април, 2017 09:29 1 519 5

Открити са 17 мъртви лешояда в Кресненското дефиле

  • лешояди-
  • кресна-
  • мъртви-
  • дефиле-
  • фауна

Общият брой на жертвите се оценява вероятно на над 30 птици

Открити са 17 мъртви лешояда в Кресненското дефиле - 1
Снимка: МОСВ

Екипът на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) представи последната информация по случая с отровите в Кресна, информират от "Зелени балкани" За съжаление до момента са открити 17 мъртви лешояда, с общите усилия на екипа на ФДФФ и отзовалите се доброволци. Реалният брой на жертвите се оценява вероятно на над 30 птици.

Вчера е имало съвместна комисия от ФДФФ, РИОСВ Благоевград, Полицията в Благоевград и ОДБХ, която да документира последните три намерени птици и да събере проби от тях. Изводите от наблюденията на малкото и яйцето на единствените гнездещи птици са тревожни. Експертите са на мнение, че няма как останалите сами родители да се справят, за което говори и видимо недоброто състояние на малкото в гнездото. По тази причина утре, на място спешно ще се отзоват квалифирани алпинисти от екипа на Зелени Балкани, които да съдействат на екипа на ФДФФ за вземането на малкото и яйцето. Дейността е съгласувана с РИОСВ Благоевград и се извършва по реда на специално разрешително, с което разполага екипа на ФДФФ, за изключение от забраните, посочени в ЗБР, което им дава правомощия да оказват подобна помощ на бедстващи диви птици.

Едният от откритите вчера умрели лешояди в Кресненския пролом е В2С - Ники - малкото излюпено през 2016 г. от Врачански Балкан, което зимуваше в Дефилето. Младата птица бе кръстена в рамките на Международна кампания, която обяви успешното връщане на белоглавия лешояд в Кресненското дефиле/Пирин и Стара Планина. Ники бе кръстен на Николай Ненчев – директор на ПП „Врачански Балкан“ като знак на признателност за неговия принос за завръщането на белоглавия лешояд в Стара планина. През студените месеци, Ники презимува в Дефилето, привлечен от другите птици, които се придържат към площадката за подхранване на ФДФФ. За съжаление, той е една от жертвите на използването на отрови в пролома.

Сред останалите жертви има птици, които бяха на гнезда, възрастни с потенциал за размножаване, както и млади такива. Както вече бе обявено от екипа на ФДФФ, случаят на практика провали 15-годишните усилия на природозащитниците за завръщането на вида в района на Кресненското дефиле и Пирин и върна програмата с години назад.

Екипът на ФДФФ и Зелени Балкани благодари на всички над 50 доброволци, които са участвали в издирването на отровните примамки и техните жертви, на доброволците-преводачи и на всички съпричастни граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дани

    7 4 Отговор
    Стига с тия глупости,народа измря-ние с какви глупости се занимаваме,
    за да могат разни организации да усвояват пари!

    Коментиран от #3

  • 2 Оптимус

    3 5 Отговор
    Добре де, а защо като заловите подобни изроди, които тровят тези невинни птици умишленно, не ги разпънете на кръст, не че си падам по подобни извращения, но не е ли редно тези, които сеят за удоволствие и парични интереси подобни гадости, да са наказвани също така жестоко? Не е незаконно разбира се! Никъде в Закона не пише, че заловен отровител няма правото да бъде осъден да виси над някоя пропаст, а горе някой "сляп" дървар, да сбърка клон за рязане с въжето и с триона...? нима човешката хуманност се свежда до хуманност към изродите и геноцид за добри невинни хорица? Ето тези отровители са го правели умишленно, тях нищо не ги заплашва този лешояд, а го тровят? Що за морал е техният? Ами ако ги заловите, просто им дайте да ядат от същото, с което са тровели лешоядите! Мисля, че е справедливо? Така те ще изпитат същото "удоволствие" като жертвите си. Няма по-висша справедливост, от тази: Око за око, зъб за зъб! Такъв бе Правосъдният морал на прабългарите. Щом трови, редно е да бъде отровен! Щом изнасилва, редно е да бъде изнасилен може и набит на уличен стълб и да умре! Щом краде от къщи и добитък, редно е да изплати всичщи шети и компенсации на ощетените 10 пъти над реалната стойност и ако повтори - разстрел! Ако убива човек за обир, директно разстрел или подобно... какво е това Правосъдие законни сега - на най-големи разбойници им ес правят розови затвори с телевизии? за да ги храни обеднелият ограбван фолк? Това ли е "хуманизма"? Към зверовете човешки
  • 3 Оптимус

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "дани":

    За обедняването ни имат вина политицзите - ЗАККОНОДАТЕЛИТЕ. те гласуват вредни постановления, министри също издават често такива поне досега. Но ешоядите, синигери, славеи, врабчета...нямат вина! те са абсолютно невинни твари - животни, които не са виновни, за човешки алчности и злини! Затова е редно и да се опазват, пари има, но много пари отиват в разни политицзи, паразити, безполезни за произвоството на благата човеци. По-добре един спасен лешояд, отколкото един жив човек вандал - първият не прави нищо лошо, вторият милиони злини.... Аз предлагам, ако се открият виновните, да се отровят публично! Със същото,с което са тровели лешоядите! Така ще получат справедливо възмездие - ще изпитат това, което причиняват на невинни твари. Но едва ли ще се приложи? Сега "либерастите" са на мода - геноцид за добрите хора и други и хуманни към вандали човешки изроди.
  • 4 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    7 3 Отговор
    Те ,лешоядите бяха стигнали такава бройка че програмата (финансирането ) беше пред закриване . А сега явно ще трябват още 200-300 милиона за да се възстанови популацията !

    Още 15-20 години зелените си осигуриха поминък!!!Денем се скитат по гората а нощем кючеци ,кючеци защото тия пари трябва да се усвояват! А къде по добре могат да се усвоят освен в кръчмите и хотелите?
  • 5 Ник

    0 0 Отговор
    Народа бил измрял. Ами колега, тоя народ като го мързи да работи, мързи го и да си отстоява правата и е представен от такива като теб, които са силни само в интернет и на масата в кръчмата няма как да е друго яче!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове