Last news in Fakti

21 Април, 2017 15:20 1 704 13

Плевнелиев: Най-голямата грешка на Радев досега е идеята за уседналост

  • плевнелиев-
  • радев-
  • уседналост
Плевнелиев: Най-голямата грешка на Радев досега е идеята за уседналост - 1
Росен Плевнелиев

„Най-голямата грешка на президента Румен Радев в тези 3 месеца е идеята му за ограничаване на изборните права на българските граждани”, смята бившият президент Росен Плевнелиев.

По време на представянето на фондацията си „Българска памет“, той определи някои действия на своя наследник като "притеснителни".

„Не отива на българският държавен глава да разделя, той трябва да интегрира. Българите в чужбина са част от българския народ. Не отива по никакъв начин на българският държавен глава да ограничава конституционните права на българските граждани”, коментира Плевнелиев пред бТВ.

По думите му в началото, когато Радев лансирал идеята за уседналост, Плевнелиев предположил, че това е някакво неразбирателство между институциите. „Публичното изявление на държавния глава разсея тези слухове и се надявам той да го коригира”, допълни Плевнелиев.

„Българите в чужбина са големи патриоти, изграждат училища, детски градини, танцуват, пеят, обичат родината си и милеят за България. На тези хора трябва да се дават повече права, а не да се ограничават”, каза Плевнелиев.

„С тези хора, държавният ни глава трябва да може да застане с открито чело, да ги погледне в очите и да каже „Аз служа на българите, където и да са те по света”, а не да ограничава правата им. Това е проблем и се надявам Радев да го коригира”, каза още бившият президент.

Според бившия ни президент тъй като Радев вече е започнал разговора за влиянието на чужди държави върху вътрешната ни политика, в списъка не трябва да е само Турция.

„Трябва да си даваме сметка, че не една, а много държави се опитват да влияят на изборния процес в България. И тук трябва да се насочат прожекторите към Русия – нека никога не забравяме, че Русия инициира най-мащабната досега кибератака в ден на избори в България и в ден на референдум”, припомни Плевнелиев.

„Очевидно е, че опит за намеса от Турция имаше. Тук задачата е на парламента и на президента, на базата на всичката информация от институциите и службите, да направят своите обективни изводи”, каза бившият държавен глава за изминалите парламентарни избори.

„Но искам да помогна на Радев, както и на Народното събрание, като просто посоча, че не само Турция тук е удобният фактор, за да дебатираме тази тема. Трябва да добавим най-малкото и Русия, Сърбия, Македония и може би някои други държави”, допълни той.

Плевнелиев подчерта, че би приветствал всички усилия на президента и на правителството за пресичане на външното влияние във вътрешната ни политика, но нито едно решение няма да бъде устойчиво и демократично, ако води до ограничаване на правата на българските граждани.

Бившият ни държавен глава коментира и натиска от страна на президентската институция върху служебния кабинет. „Демокрацията, за да бъде силна, се базира на баланса между институциите. Силата не е на една институция, която налага с желязна воля денонощно по няколко канала с всичките си съветници на всички останали институции своята воля”, категоричен е Плевнелиев.

По думите му Румен Радев е все още в началото на своя мандат и може да се коригира.

Междувременно на свой ред президентът Румен Радев отказа да комуникира с бивши президенти през медиите. Той заяви, че уважава всеки държавен глава, който е бил на този пост.

Радев аргументира действията си до момента, които Плевнелиев критикува по-рано, като „подчинени на националната сигурност” на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквата 2

    39 3 Отговор
    Точно ти ли американско подлого намери да търсиш косури.
  • 2 Дедо Грую

    25 3 Отговор
    Грешката на Радев е и че не обяви война на Русия, Китай, сев.Корея, а защо не и на Иран, и Сирия. Божке, Божке колко простотия и нахалство у нова хилаво човече. Я се скривай бе Чехлю смотан. Това политиката не е за такива като тебе, глей си гейпарадите!
  • 3 Нееее

    26 2 Отговор
    От тебе няма по-голям грешка!!!!
  • 4 Сандо

    21 4 Отговор
    А ако не беше Русия, още да носиш кафе в някои турски бардак. Скапана мишка!
    Напиши и Сащ, Китай, Германия.
    Скривай се вече в някоя дупка и не излизай повече.
  • 5 кроко

    16 3 Отговор
    Плювньо бил притеснен, че и фондация си правел. Що така, не го ли искат да лиже задници в някоя голяма западна фирма, или поне за това се е усетил че не му трябва щото се е накрал достатъчно?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1234

    12 0 Отговор
    Тоя до кога ще ръси мозъци,видяхме го какво може,да си свива парцалите и да си гледа личните работи,да не се занимава с туй дето не може да го прави.Не видя ли,че става само за смях.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 стоян георгиев

    0 9 Отговор
    българия ще се оправи само когато хора като плевнелиев се слушат,а такива като радев им се дава право само дакарат самолети,до тогава пенсии 150 евро,мутри,заплати 400 евро ,олигарси и бягащи млади и кадърни.можете сега да почнете с лая,всъщност тои не е спирал.

    Коментиран от #12

  • 12 Дядо поп

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Колко обичаш България се познава по начина по,който я
    пишеш.Всеки мислещ човек,като види,че за 4 год.във
    властта Плювню освен да ни дърпа назад и надолу вижда
    че не може да очаква друго от него за следващ период.
  • 13 На люлка да се по люлее !

    1 1 Отговор
    Като Садама!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове