Last news in Fakti

25 Ноември, 2011 08:00 822 0

Стачката в БДЖ продължава

  • бдж-
  • стачка

Ръководството на компанията не се отказва от реформите

Стачката в БДЖ продължава - 1
Снимка: БГНЕС

Втори ден продължава обявената от работещите в БДЖ безсрочна стачка. Ръководството на компанията не отстъпва от заявените си планове за реформи, които включват съкращение на 2000 служители и отмяната да 150 линии.

Вчера за 8 часа спряха влакове заради ефективния протест на работещите в железниците. Синдикати и ръководство обаче се разминаха в данните, които очертават мащаба на стачката.

Според синдикатите 80 на сто от влаковете са спрели. Данните на транспортното министерство сочат, че 46% от влаковете не са се движели след 8.00 часа.

Според синдикалния лидер в БДЖ Петър Бунев в началния час на стачката са спрели 218 от общо 264 влака. Синдикатите нямат данни за броя на стачкуващите.

По данни на министерството вследствие  на стачните действия на някои от служителите в железницата от общо 263 влака са спрени 122. Стачкуващите, по данни на ръководството, са малко над 1000 души от общо 27 хиляди работещи в БДЖ и транспортната инфраструктура. От всичките 335 гари в страната, стачкуващи е имало на 30.

В деня на стачката БДЖ съобщи, че 700 служители са приели предложението на ръководството да бъдат освободени от длъжност и затова да получат обезщетение от 6 заплати. Намеренията на БДЖ са да уволни общо 2 000 служители, да закрие линии, да увеличи цените на билетите, да продаде неоперативни активи и дружеството за товарни превози, за да спаси железницата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА