Last news in Fakti

25 Ноември, 2011 22:03 1 971 0

Нона Караджова пусна добива на злато от Ада тепе

  • злато-
  • ада тепе-
  • крумовград-
  • нона караджова

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е одобрила предложението на Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС) да се допусне проекта за златодобив в Крумовград на "Болкан минерал енд майнинг", дъщерна фирма на "Дънди прешъс метълс".

Изчетох доклада с най-голяма отговорност, уверих се, че всички мерки, които са необходими за изключване на всички рискове за вододайните зони, здравето на хората, околната среда и биоразнообразието, са взети предвид в решението, включително пречистване на отпадъчните води до ниво на питейни, каза Караджова на семинар, цитирана от БТА.

По думите й допълнителен ефект е развитието на дейност в един от регионите с най-висока безработица в България.

На 19 септември ВЕЕС одобри предложената от инвеститора "водна" технология за добив на злато в местността "Ада тепе" и като консултативен орган към министъра предложи одобрение на инвестиционното намерение. Караджова обаче върна на експертния съвет за допълване на данни проекторешението по инвестиционното предложение.

Процедурата за златодобив в находището Ада тепе започна още през октомври 2004 г., но с предвидена цианидна технология. На по-късен етап тя беше прекратена по желание на инвеститора.

Новата процедура с предвидената "водна" технология започна през май 2010 г. Предложената технология предвижда обогатяването на рудата да се извършва с вода, а не с цианидни разтвори.

"Дънди прешъс метълс"' планира да инвестира в "Ада тепе" 120–130 млн. долара. Проектът може да тръгне най-рано през 2013 г.

Жителите на Крумовград много пъти протестират срещу добива на злато в находището.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА