Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 08:14 704 1

Пети ден без влакове

  • бдж-
  • стачка

Очаква се ръководството на БДЖ да предяви иск за законността на стачката

Пети ден без влакове - 1
Снимка: БГНЕС

Националната ефективна стачка на железничарите продължава и днес. За пети пореден ден влаковете в страната ще спрат между 8 и 16 часа в знак на протест срещу намерението на ръководството на БДЖ да съкрати 2000 служители и да спре 150 влака.

Вчера от Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ „Подкрепа“ съобщиха, че над 80 % от пътническите влакове в страната са били спрени. Товарните превози, които е трябвало да се движат в интервала 08.00 - 16.00 ч. също са спрели в цялата страна. Не изпълняваха своите трудови задължения търговските ръководители, описвачите, ревизор вагоните, не се извършваше маневрена дейност. Нито един влак вчера не тръгна от Централна гара София, Перник, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Бургас, Стара Загора.

Синдикалистите предупредиха, че от четири дни не са проверявани съоръжения, от които зависи сигурността на ж.п. транспорта, затова отговорността за влаковете, които се движат след 16 часа и до 8 часа сутринта, остава на ръководството на БДЖ.

Транспортният министър Ивайло Московски обяви пред БНР, че на ръководството на кампанията е разпоредено да преговаря със стачните комитети за сключването на колективен трудов договор, но от БДЖ не са насрочили такава среща до момента.

В отговор синдикатите заявиха, че преговорите не са основание за спиране на стачката и че тя може да бъде прекратена, ако резултатите от тях са удовлетворителни.

Ръководството на железниците, което смята стачката за незаконна, обяви в края на миналата седмица, че най-късно в понеделник ще предяви иск пред Софийския градски съд. Според него не са спазени задължителните изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС) и Закона за железопътния транспорт за сключване на споразумение за задоволително транспортно обслужване най-късно три дни преди началото на стачката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    0 0 Отговор
    ПРОФСЪЮЗИТЕ СА МАФИЯ.СЛУГИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.ПРОФСЪЮЗИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ САМО ПЛАТЕНИ ПОРЪЧКИ.КЪДЕ БЯХТЕ ДОСЕГА БЕ -20 ГОДИНИ??????????????????