Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 21:29 1 001 0

Московски преговаря за отсрочка за мотрисите на "Сименс"

  • мотриси-
  • сименс-
  • московски

Предлага два варианта за плащане на дължимото

Транспортният министър Ивайло Московски ще преговаря в сряда на политическо ниво в Германия за отсрочка от няколко месеца на плащанията по заема от германската банка за развитие, с който БДЖ купи 50 електрически мотриси “Сименс Дезиро”. Московски ще иска отсрочка до февруари 2012 г., като предлага два варианта за плащане на дължимото.

Заемът от 2005 г. е за 190 млн. евро, а вноски по него не са плащани повече от година. Банката заплаши, че ще си прибере половината от мотрисите, с които се обслужват най-натоварените крайградски линии.

“До февруари месец ние считаме, че ще предложим на кредиторите поне два варианта за погасяване на тези задължения. Първият вариант: ще очакваме резултата от бърза стартирана процедура по приватизация на БДЖ  "Товарни превози", вторият вариант е: очакваме да подпишем заемното споразумение със Световна банка”, каза Московски, цитиран от БНР.

“Бих искал да успокоя кредиторите, да им дам гаранция, че всички тези непопулярни, болезнени мерки, които провеждаме в момента, са с цел оздравяване на компанията и довеждането й до състояние, в което да може да започне да си изплаща задълженията”, каза още Московски.

Министър Московски е в Антверпен, където участва в дискусии с Европейската комисия за финансирането на бъдещи инфраструктурни проекти. Той обясни, че съкращаването на хората е неприятно и знае, че те не са виновни за тежкото състояние на БДЖ. "Упрекът ми обаче е към синдикатите, които много добре знаят, че има реален риск от фалит", заяви министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА