Last news in Fakti

2 Декември, 2011 08:58 836 0

Стачката в БДЖ продължава, преговорите – също

  • бдж-
  • стачка

814 служители са приели доброволно да напуснат железниците

Стачката в БДЖ продължава, преговорите – също - 1
Стимка: БГНЕС

За трети пореден ден ще седнат на масата за преговори синдикатите и ръководството на БДЖ на фона на продължаващата вече девети ден железничарска стачка. Ръководството на холдинга и синдикатите не постигнаха съгласие и на втория ден от преговорите, но признаха, че  са провели най-конструктивните разговори до момента разговори.

Основният проблем отново се оказа Колективният трудов договор. Синдикатите настояват да бъде преподписан този от 2009 г., но ръководството на БДЖ иска да се предоговорят някои от текстовете в него.

По два текста не е постигнато съгласие. Единият е член 11, който изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев описа като: „директната намеса в управлението на дружеството, без носенето на отговорност, посредством невъзможността ние да оперираме с един от основните си ресурси, а именно – човешкия ресурс“.

Другото, по което не постигнаха съгласие, е предложението на ръководството да се намалят разходите за заплати. Това ще стане, като се намалят някои от допълнителните възнаграждения, които ще се събират във фонд, от който в края на 2012 г. ще бъдат раздадени бонуси за работниците. Този фонд ще бъде разпределен между тези работници, които допринасят за развитието на БДЖ и работят за това то да не бъде повече на загуба.

От синдикатите казаха, че нямат мандат и няма как да приемат предложението на ръководството сега. За тях това е реално намаляване на доходите и трябва да бъде обсъдено с членовете им.

Паралелно с преговорите продължава и стачката. От 8.00 до 16.00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна. В момента на Централна гара София всички влакове са спрели.
Протестът на синдикатите е срещу съкращаването на 138 влака по различни линии и уволнението на 2000 работници от дружеството.

Среднодневно 100 000 лв. са загубите на "Пътнически превози" от стачката. 20 000 лв. са среднодневните загуби на "Товарни превози" на БДЖ, обяви ръководството на железниците.

До вчера, 1 декември, 814 служители са приели предложението на ръководството на БДЖ за доброволно напускане. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност. Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 – 24 млн. лв. годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА