Last news in Fakti

2 Декември, 2011 10:49 1 176 2

Природазащитници с жалба срещу добива на злато в Крумовград

  • злато-
  • крумовград

Решението на Караджова не защитава интересите на държавата, смятат екоорганизациите
Природозащитни организации са подали жалба срещу разрешения добив и преработка на златосъдържащи руди край Крумовград. Природозащитните организации "Балкани" и "За земята" са подали съвместна жалба.

Жалбата е по повод решението на министъра на екологията Нона Караджова за предварително изпълнение на инвестиционното намерение на „Дънди Прешъс Металс“ за добив и преработка на злато, съдържащи руди от участък "Ада Тепе", съобщи БНР.

Решението на министъра е неприемливо и не защитава интересите на държавата, обществото и природата, според организацията.

Природозащитните настояват ВАС да отмени решението на министъра в частта му постановяваща предварително изпълнение на инвестиционното предложение на "Дънди Прешъс Металс".

Миналата седмица министърът на околната среда и водите одобри предложението на Висшия екологичен експертен съвет за допускане реализацията на проекта за златодобив край Крумовград. През октомври Нона Караджова върна за трети път на експертния съвет проекторешението по инвестиционното предложение на „Болкан минерал енд майнинг“, дъщерна фирма на „Дънди прешъс метълс“, за златодобив в местността "Ада тепе".

„Изчетох доклада с най-голяма отговорност, уверих се, че всички мерки, които са необходими за изключване на всички рискове за вододайните зони, здравето на хората, околната среда и биоразнообразието, са взети предвид в решението, включително пречистване на отпадъчните води до ниво на питейни“, каза министърът. По думите й допълнителен ефект е развитието на дейност в един от регионите с най-висока безработица в България.

„Дънди прешъс метълс“, която от 2004 година експлоатира подобно златно находище край Челопеч, планира да инвестира в "Ада тепе" 120 – 130 млн. долара. Проектът край Крумовград обаче може да тръгне най-рано през 2013 година, но е по-вероятно това да стане след около четири години.

Освен ОВОС компанията трябва да има различни разрешителни – за водоползване, за заустване, за използване на химични вещества, разрешение за проектиране и за строителство и други. Трябва да бъде купена и земята, но с това едва ли ще има проблем, тъй като тя е държавна собственост. 

Според предварителните оценки, съдържанието на полезния компонент в рудата е подобен на този в Челопеч – 4-5 грама на тон. Досега "Дънди прешъс метълс" е вложило в проектите си в България около 200 млн. долара.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 0 Отговор
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=367752

    Четете какво ни чака ако се извади това от недрата!
  • 2 Тодор Галмадиев

    0 0 Отговор
    Ако правилно съм разбрал. Една чуждестранна компания ще си изкопае законно златото, като разбира се ще си плати подкупите , където трябва. После за нас ще остане един лунен пейзаж и ниукакви пари.