1 946 4

На 7 юни 1988 г. Имаме втори космонавт

По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти

На 7 юни 1988 г. Имаме втори космонавт
Венцислав Михайлов

На 7 юни 1988 г. е изстрелян "Союз ТМ-5" с втория български космонавт Александър Александров.

Командир на полета е Анатолий Яковлевич Соловьов. Мисията продължава до 17 юни.

По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти.

По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с тогавашния лидер на държавата Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

Александър Александров завършва Военновъздушното училище като летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в 22 изтребително-бомбардировъчен полк в Безмер, Ямболско.

През 1977 г. Александров e подбран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос” заедно с Георги Иванов. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка. Готви се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на Георги Иванов.

През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР в Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки” (сега доктор).

Александров е военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден „Стара планина”. В сянката на Александров завинаги остана неговият дубльор космонавт-изследовател Красимир Стоянов. Той напусна армията през 2008 г. като полковник в щаба на ВВС.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гражданина
  Отговор
  1 11:34  07.06.17
  Естествено сагата с българската космонавтика спира до там. Нали сега сме силно ориентирани към САЩ. Защо не изстрелят наш космонавт? Забравих, Ние още сме на визи към САЩ.. за разлика от тях обаче Русия, ни подкрепяше и както и в икономически план във Военен план в научен план..

  Коментиран от #2

 • Иван
  Отговор
  2 14:22  07.06.17

  До коментар #1 от "Гражданина":

  Жалък хленч на неуспял човек в условия на пазарна икономика!

  Коментиран от #3, #4

 • един
  Отговор
  3 18:35  07.06.17

  До коментар #2 от "Иван":

  Пазарната икономика предполага големите да мачкат малките. При това се пилеят ресурси, създава се лицемерщина и наглост сред обществото и се изражда цялото поколение. И в крайна сметка който е на върха си остава там, а който е "приобщен" като България, цял живот е обречен да лиже нечии з-ци и да си мисли, че може и един ден да достигне високи стандарти.
 • 999
  Отговор
  4 17:58  08.06.17

  До коментар #2 от "Иван":

  Жалкият си ти защото човека казва истината и сигурно е успял повече от теб. Твоята пазарна икономика която се крепи на далавери,наркотици,проституция, фалити на банки и "проспериращи " фирми обявяващи фалити за да избегнат данъци и осигуровки. Като например смето- почистващата фирма Титан и много други. Не знам какъв идиот трябва да бъде човек за да защитава престъпните деѝствия на управляващите които унищожиха и погубиха Родината ни. Жалкото е ,че след 30 години няма да съществуваме като държава.

Напиши коментар:


Публикувай