Last news in Fakti

2 Декември, 2011 16:32 1 093 0

Мелничарите не подкрепят фермерския протест

  • фермери-
  • зърнопроизводители-
  • протест
Мелничарите не подкрепят фермерския протест - 1
Снимка: БГНЕС

Съюзът на мелничарите се разграничи от протеста на земеделските производители, организиран от зърнопроизводителите. Съветът на мелничарският съюз гласува, че не подкрепя протестните действия, които се изразяват в блокиране на граници и важни пътни артерии.

„Провокирането на нестабилност в страната не е в интерес на нацията в условията на динамично променящата се и непрогнозируема финансово - икономическа обстановка в Европа“, аргументират се мелничарите. Те припомнят, че зърното е борсова стока, така че българските зърнопроизводители реализират продукцията си на пазарни цени.

Мелничарите настояват за спиране на протестните действия, конструктивен диалог и консенсус, както и за набелязване на конкретни мерки за преодоляване на ДДС- злоупотребите в бранша, които “сериозно ощетяват бюджета, респективно намаляват и възможността за подпомагането му“.

„За съжаление, българските зърнопроизводители са поставени в неравностойно положение спрямо колегите си от другите страни-членки и това се дължи на съпоставимо по-ниския размер на директните плащания, които те получават. Тази несправедливост обаче е в резултат на преговорите по присъединяването към ЕС, а не е следствие от действията на настоящото правителство и съответно не може да бъде компенсирана за сметка на други сектори в условия на икономическа криза.

„Трябва ясно да се разбира, че всяка нестабилност би обслужила единствено тясно партийни интереси, но може да има тежки последици за цялото общество, в частност понижаване на кредитния рейтинг на страната, увеличаване на лихвите и съответно затруднено обслужване на кредитите, включително тези на зърнопроизводителите“, пише още в позиция на мелничарите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА