973 0

Спор в парламента как да натурализираме българи

Обвинения за корупция си разменят депутатите за Агенцията за българите в чужбина

Спор в парламента как да натурализираме българи
Снимка: Shutterstock.com
Венцислав Михайлов

"Обединени патриоти" и "Воля" си отправиха взаимни обвинения в кулоарите на парламента заради работата на Агенцията за българите в чужбина.

Това стана, след като председателят на комисията, отговаряща за политиките към нашите сънародници зад граница - Андон Дончев от партията на Веселин Марешки, изрази съмнения за корупционни практики в агенцията и забавяне издаването на удостоверения за български произход.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" - зам.-председател на парламентарната комисия, обаче му опонира, че въпросните жалби са били предоставени в електронен вариант и така не е ясно дали не са фалшиви и дали под тях стои реален човек. Още повече, че повечето от жалбите били "изреждане на хора и имена от Украйна". През 2014 г. експертиза установила, че една немалка част от документите, представени от хора от Украйна, са фалшиви.

Андон Дончев не изключи вина за тромавата работа на ведомството да има ръководството. Наскоро за председател на агенцията бе определен кадър на националистическата коалиция.

"Нашето разследване показа, че практически в агенцията няма дейност, която да не е организирана по този начин, че да бъде превърната в доходоносен бизнес", каза той.

Депутатът се аргументира с многото жалби, които като председател на комисията е получил, и обяви, че са необходими промени в закона, за да бъдат пресечени възможностите за порочни практики и облекчени процедури.

Дончев съобщи, че в момента в агенцията има около 19 000 заявления за гражданство. Поради големия наплив често документите се издавали много след разписания срок в закона, което пък на свой ред подтиквало към корупция. Той имал сигнал за пресрочени около 12-13 заявления, но уточни, че парламентарната комисия работи реално от седмица.

Сред "странностите" в работата на агенцията било и несъответствие между входящите заявления за гражданство и изходящите удостоверения. Вторите били повече от първите. Сред нарушенията е и практиката да се изземват оригиналните документи на кандидатстващите без приемо-предавателен протокол, без опис. В някои от случаите оригиналите се и губели от администрацията.

В самия закон също имало формулировки, предпоставящи злоупотреби. Затова "Воля" ще предложи законови промени, като например да отпадне като функция на агенцията издаването на удостоверения за гражданство, защото била излишна. Документите, удостоверяващи български произход, така или иначе се преглеждат от правосъдното, вътрешното министерство и от ДАНС, обясни Дончев.

"По този начин щели да се намалят и бюрократичните спънки. Една партия се мъчи да вкара политика и раздори, свързани с българите в чужбина", подчерта той.

България


Напиши коментар:


Публикувай