948 2

Йотова: Има проблем с каналджийството

Йотова: Има проблем с каналджийството
Светослава Ингилизова

Българското гражданство е въпрос на суверенитет на една държава. Българският документ за самоличност има много висока цена и всички трябва да имаме това убеждение. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „12+3“ на БНР.

Около 1200 са постъпилите молби за предоставяне на българско гражданство и 10 са молбите за предоставяне на политическо убежище от встъпването в длъжност на вицепрезидента Йотова.

„За мен издаването на българското гражданство не е просто издаване на един документ и на един паспорт. В този неспокоен и тревожен свят трябва да сме много внимателни към това кой, как и защо получава български документ за самоличност“, каза Илияна Йотова.

„Много усилия се полагат за охрана на българската граница, но извън официалната статистика стои една друга действителност. Последните трагични случаи показват, че има проблем с каналджийството. Намален е общият миграционният натиск в тази част на Европа, но в никакъв случай не трябва да се успокояваме, че сме решили въпроса“, коментира вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде изключително важно, тъй като точно през този период ще трябва да се вземат едни от най-важните и тежки решения за ЕС, включително и по политиките за миграция.

„Три са основните направления в това отношение. От една страна, това е промяната в Дъблинското споразумение, което всички признават, че на практика не работи и е безкрайно остаряло. Второто е по отношение на сигурността и това е една по-добра система за снемане на пръстови отпечатъци. Третото направление е създаване на нова агенция за убежище“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова уточни, че вече има такава агенция, която отговаря за условията за убежище, но амбицията на ЕС е да засилят нейните правомощия и функции. Вицепрезидентът отбеляза, че България трябва да подготви много точна преценка и по степените за отбранителното сътрудничество в рамките на ЕС.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Роман дизел
  Отговор
  1 21:37  08.06.17
  Проблеми с каналите нема има проблеми с аналите.
 • Гого
  Отговор
  2 08:58  11.06.17
  То целият държавен апарат е корумпиран проблема е всеобщ!

Напиши коментар:


Публикувай