1 268 5

17 болници са фалирали, властта ще мисли 2 г. стратегия

17 болници са фалирали, властта ще мисли 2 г. стратегия
Венцислав Михайлов

До две години министърът на здравеопазването трябва да представи концепция за осигуряване и развитие на медицинските специалисти в сферата на здравеопазването.

Това предлага проект на ГЕРБ за стратегия за развитието на болниците, съобщи председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова по време на разисквания в пленарната зала.

Тя допълни, че в проекта се предлага изграждане на единна национална информационна система.

По думите на Дариткова, през юни и декември министърът на здравеопазването ще трябва да представя в парламентарната комисия по здравеопазване доклад за текущото финансово състояние на болниците, както и готовността за управление на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ.

Според председателя на здравната комисия, трябва да има единни стандарти за управление на лечебните заведения. Развили сме предложения, които са предложени за разискване, допълни тя.

От общинските болници 17 вече са фалирали, каза народният представител от ДПС Нигяр Джафер и посочи, че има заплаха от фалит на областни болници и е въпрос на време колко от тях "ще отидат в небитието". По думите й дълговете на болниците отдавна са преминали 500 млн. лв., а здравноосигурителният модел и монополът на НЗОК генерират дефицит ежегодно.

Дефицитът на НЗОК се трансформира в траен дефицит на лечебните заведения, допълни Джафер. Резервът на НЗОК се разпределя рано, а март-април започва да се говори за актуализация на бюджета на НЗОК. Според Джафер лъжата, че НЗОК няма дългове и неразплетени разходи, е "удобна еквилибристика". Тя припомни, че НЗОК дължи за лечение в чужбина около 200 млн. лв., както и други средства за болниците.

Джафер посочи, че тежкият дефицит се обуславя от навлизането на иновативни медикаменти и терапии, от прекъснатата връзка между отделните звена на здравната система, от липсата на палиативни грижи и др. Очакваме контрол и предвидимост в системата, създаването на електронно здравеопазване, демонополизация на НЗОК, преодоляване на проблема с достъпа до медицинска помощ, системна профилактика и ранна диагностика, протекционизъм по отношение на човешките кадри, добави Джафер.

По думите й болниците фалират заради липса на лекари и медицински сестри.

"Предлагаме две реални стъпки - до две години да се въведе система на електронно здравеопазване с всичките му компоненти, за да има прозрачност и ефективен контрол на харчовете, и министърът на здравеопазването до шест месеца да представи концепция за обезпечаване с кадри на системата на здравеопазването и за тяхното развитие", каза още Джафер.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Темида
  Отговор
  1 11:54  09.06.17
  А румънските лекари вземат по 2700 EUR вече.................

  Коментиран от #2

 • 1234
  Отговор
  2 13:02  09.06.17

  До коментар #1 от "Темида":

  Ооо, нашите лекари вземат мнооого повече, къде официално, къде не, но със сигурност вземат повече! Бъдете здрави !
 • впечатлен
  Отговор
  3 13:36  09.06.17
  Здравеопазването в България е много болен проблем. След толкова години реформи нищо не се променя, ръководствата на болници злоупотребяват, лъжат, пишат неизвършени медицински действия, за да получават пари от здравната каса, незаконно искат пари от пациенти, още много нарушения, за които малко се пошумява и след това всичко по старому. Нищо! Никаква промяна, никой не е наказан за престъпленията си. Проблемите не се решават, на никого не му пука. Наскоро новоназначеният здравен министър, набожен генерал, хленчеше с престорено смирен гласец и молеше за милост към лекарите. Били несправедливо обвинявани. Все си мисля, че всеки лекар носи лична отговорност за поведението си, но така е по-удобно на бялата мафия. Колективна отговорност! Същевременно същата вечер възрастен човек представи документи, от които се виждаше, че за измъкване на средства от здравната каса, са му приписани операции, които не са му правени. Е как да не съжалиш лекарите, как да не ти стане мъчно за тях? Навсякъде мафии, бяла, хотелиерска, търговска, всякакви. Тази безпринципна, безсъвестна алчност, липсата на доблест ще погуби българина. Топи се народът ни, но на кого му пука?! Важна е печалбата! Говори се как ще внасяме работници от чужбина. Какви точно? Дали ще се намерят такива, които са готови да работят за ниски заплати, получавани на 3 месеца и повече?
 • гост
  Отговор
  4 14:19  09.06.17
  Ами лесно е. Като се констатира измама в болницата, цялата болница се затваря, лекаря се съди на ефективена присъда с голяма глоба и възстановяване на средствата. След това всяка болница, която иска да работи, ще си проверява епикризите и отговарят ли те на истината. Една проверка, ако не се извърши бързо, ефективно и с краен резултат, то няма смисъл да се прави. Както ДАНС си прави само проверки, така показват само, че нищо освен проверки не могат да направят. Мафиотите може да си ги проверяват колкото си искат, но няма ли последващо действие, няма смисъл.
 • 555
  Отговор
  5 19:33  11.06.17
  От нарушаване на правилата за движение по пътищата и лоша инфраструктура загиват около 800души на година ...Глобите нарастват пропорционално с убитите ИЛИ УБИТИТЕ НАРАСТВАТ ПРОПОРЦИОНАЛНО С ГЛОБИТЕ...............Според световната здравна организация в България на година умират от НЕКАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ.....5000човека на година Тук санкции няма МОЖЕ ДА СЕ СПОМЕНЕ И ТЕРМИНА ,,НЕДОСТЪПНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ " което ТИКВАТА създаде с ДУШМАНСКО увеличение на таксата за здравно осигурително право а тя е над 1000лв. при 145лв при тройната коалиция

Напиши коментар:


Публикувай