544 2

Дончев: Не трябва да оставаме в периферията на ЕС

Вицепремиерът подчерта, че сме покрили голяма част от условията за влизане в еврозоната и Шенген

Дончев: Не трябва да оставаме в периферията на ЕС
Стопкадър: БНТ
Константин Карагьозов

"Трябват ни правилните политически аргументи, за да влезем в еврозоната", каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. "Не само с еврозоната и Шенген, но и правилните аргументи, свързани с бъдещия бюджет", добави той.

"Горчивият ни опит от Шенген ни учи, че това на първо място е политически процес. И ако България има нужда от консолидация на усилията в някаква посока, това е да намери адекватните, правилните, политическите аргументи за нашите партньори от другите държави членки, особено тези, които са в еврозоната, че мястото ѝ е там. Това е трудно. В Европа се натрупа много тежко вътрешно недоверие", коментира вицепремиерът.

Според него страната ни трябва да не оставаме в периферията на ЕС. "България търси мястото си в Европа, динамиката в ЕС е голяма и се оформя версията да има Европа на няколко скорости или да се раздели на периферия и ядро, а България иска да е в политическото ядро", каза още Томислав Дончев.

Той коментира и стенограмата за КТБ, която Румен Радев разсекрети.

"Публикуването на стенограмата на КТБ е интересно и може да се превърне в прецедент. По йерархия на приоритети тук стои най-високо публичният интерес при подобна информация, особено когато има и съдебно решение да бъде направена публична. Има ситуации, където обществения интерес не е в максимална публична, например ако цялата квалифицирана информация стане обществено достояние, няма да е в интерес. Този баланс между публичността и това, което не бива да е публично е много сложен. В конкретния случай не знам между едната и другата крайност къде се намества това решение на президента Румен Радев", посочи Дончев.

Според него също така може би е нямало да се стигне до такава криза на банката, каквито и структурни проблеми да е имала, ако не е беше попаднала във фокуса на общественото внимание с лошо. Негативна информация за една банкова институция, може много бързо да я унищожи, коментира още вицепремиерът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гого
  Отговор
  1 21:33  13.06.17
  За каква периферия като ние сме страна от третият свят!
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  2 14:17  14.06.17
  Брадчед, явно периферията ти пречи да видиш, че ние сме си отдавна в периферията.

Напиши коментар:


Публикувай