1 006 3

Родители недоволни от липсата на наказания в столичното 38-о училище

Светослава Ингилизова

Родителите на ученици от столичното 38-мо ОУ са недоволни от липсата на наказания след инцидентите с насилие в училището, съобщи бТВ.

На 9 май седмокласник преби петокласник заради спор, започнал в социалните мрежи. Пострадалото момче прекара три дни в болница. След инцидента родители се възмутиха от действията на директорката на училището Виолета Игова и я обвиниха в опит за прикриване на собствената некомпетентност.

Министерството на образованието и науката (МОН) извърши проверка на училището и стигна до заключението, че ръководството е неглижирало проявите на агресия и задължението си да подаде сигнал до съответните институции.

Констатирани бяха нарушения при организацията на целия учебен процес и преди всичко при задълженията на директорката по прилагане на механизма за противодействие на училищния тормоз, както и занижен контрол, каза експертът в МОН Румен Вангелов, участвал в проверката.

На въпрос дали става въпрос за прикриване, той посочи, че това е „неизпълнение заповед на министъра (според която инциденти трябва да се докладват в едночасов срок Управлението по образование) и неглижиране на проблема“.

При проверка на амбулаторните дневници на училището е установено, че през май е имало два случая на деца с фрактури по време на учебни занятия, за които Министерството също не е било информирано, каза още Вангелов.

Наказание се налага, когато се установи безспорна вина на служителя, добави той. По думите му началникът на Регионалното управление по образованието в София трябва да вземе решението дали Игова да бъде наказана.

Притеснен съм от това, което се случва. Проверката на МОН доказа нашите притеснения, че в училището не се спазва нормативната уредба, има опити за прикриване на случаи и това е довело до рецидив на насилие, коментира Стоил Яков, родител на ученик в 38-мо ОУ.

Не съм доволна от чутото, защото няма никакви ефективни наказания за никого. Ситуацията се влошава, коментира Стефка Йорданова, майката на пострадалия петокласник.

Липсата на ред и правила правят всички деца жертви, добави Яков.

Други родители също посочиха, че не получават отговор на въпросите си. Агресията в училището се предизвиква от определена група седмокласници, с които и преди имало проблеми. Тази група е поощрявана и е нормално да продължава да действа по същия начин – това ръководство ѝ е позволило да се чувства безнаказана, а сега отново чуваме, че няма да се вземат конкретни мерки, коментираха те.

„Какво трябва да се случи, за да се сложи край на едно такова безхаберно, некомпетентно и неадекватно управление?“, попита Яков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Скорпион29
  Отговор
  1 09:52  16.06.17
  Едно време имаше едни заведения наречени ТВУ сега имаме спешна нужда от тях сега ги пращат на психолог да си бъбрат и резултат нулев.Бащами само като кажеше за Бойчиновци и не можех да спя 3 дни .
 • цирк глобус
  Отговор
  2 09:59  16.06.17
  Отива бащата на детето до училището, причаква хюмнето и бой до спукване, после бащата на това дете отмъщава на другият баща, после се стрелят, единият е убит и започват майките да се колят и бият, после децата и т.н. Така се получава, когато няма ефективни и независими институции, а в държавата на клоуните се шири бензказаност, правосъдието е частна собственост и реагира само по "сигнал". Пародия на държава.
 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  3 12:14  16.06.17
  Президента каза че синът му не е замесен!!! Дали е така и защо директорката има такова отношение ???

Напиши коментар:


Публикувай