731 2

БСП иска помощи за деца до 4-ти клас

Два процента от децата нямат място вкъщи където да седнат да учат, нямат бюро

БСП иска помощи за деца до 4-ти клас
Венцислав Михайлов

БСП предлага еднократните помощи от 250 лв. за началото на учебната година, които се дават за деца от социално слаби семейства, да бъдат от 1 до 4 клас включително. В момента те са само за първокласниците. Затова днес левицата внася в Народното събрание проект за промени в закона за семейните помощи за деца. За да се включат 2, 3 и 4 клас в системата за подпомагане, ще са необходими около 30 млн. лв. годишно допълнително в бюджета, обясни пред журналисти в парламента Анелия Клисарова.

Тя се аргументира с редица данни за бедността и социалното разслоение у нас - над 6000 деца именно по социални причини са отпаднали от училище между 1-ви и 4-ти клас, а близо 22 на сто от хората в България живеят под прага на минимума от 314 лв. Два процента от децата нямат място вкъщи където да седнат да учат, нямат бюро, 36 на сто нямат възможност да си купят книга/без учебниците и пособията, които са безплатни/. 41 процента нямат възможност да участват в платени екскурзии или други мероприятия, 40 на сто не могат да си купят втори чифт обувки, 31 на сто не могат да си позволят плод или зеленчук поне един път на ден, описа ситуацията Клисарова.

Според колегата й Георги Гьоков, зам.-председател на социалната комисия, на дневен ред е въпросът нужен ли е подоходният критерий при определянето кои семейства да получат тази еднократна помощ или поне той да бъде вдигнат. ПГ на "БСП за България" разглежда въпроса тези помощи, при възможност в бюджета по-нататък - още 2018 г., да се прострат върху задължителното образование - 8 клас, добави депутатът.

На фона на всички замразени социални плащания през годините, в които ГЕРБ управлява, това е добро предложение, смята той. Но не се надява ГЕРБ да го подкрепи, както са отхвърлили законопроектите на левицата за пенсиите и за жестомимичния език. Интересно е с какви мотиви ще бъде отхвърлено предложението при положение, че декларират образованието за свой приоритет, коментираха още Клисарова и Гьоков.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Андре
  Отговор
  1 13:21  22.06.17
  Не ми прокарвайте тая мазна пропаганда, това е само в помощ на циганите. Увеличете заплатите на работещите родители, те ще помагат сами на децата си !!!! Работете за хората, а не само за бизнеса !!!!!! Пак се правите реклама от жълти стотинки !
 • onq s konq
  Отговор
  2 14:03  22.06.17
  Ако СЛУЧАЙНО законопроектът бъде подкрепен в НС ОСНОВНО С ВОТА НА ГЕРБ,то БСП ощи в същата минута ще изреве по медиите,че ТЕ са успели да издействат парите и заслугата е изключително тяхна.Защото са ПАРТИЯ,ОБЪРНАТА КЪМ НАРОДА!Е със "чужда пита" т.е. с парите от моите данъци помен няма да правят-взеха от изборите като премия 10 милиона лева,да даряват от тях!

Напиши коментар:


Публикувай