1 676 0

Без промени в експертизата за ТЕЛК

Без промени в експертизата за ТЕЛК

Медицинската експертиза в ТЕЛК ще се осъществява както досега – от лекари. Това заяви председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова при откриването на фолклорен фестивал за хората с увреждания, който започна днес в Смолян, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Повод за нейното изказване бе изявлението на инвалиди в областния град, че готвят протести, защото освидетелстването щяло да се прави от НОИ. Опасенията са им, че социални работници, а не лекари специалисти щели да определят дали, как и колко пенсия ще получават хората, загубили частично или напълно трудоспособността си.

„Наредбата за медицинската експертиза, която беше атакувана и свалена в съда, е вече факт и във вторник ще бъде публикувана в държавен вестник. Процедурите, по които се получават ТЕЛК-ови решения, ще текат нормално и безпрепятствено за всички вас. Никаква промяна в системата на медицинската експертиза няма да се случи без вашето активно участие и без да бъде чуто вашето мнение“, подчерта д-р Дариткова.

Председателят на здравната комисия гарантира, че предвидените промени в законовата уредба са в интерес на хората, които действително имат специфични потребности.

„Ние искаме да реформираме системата на медицинската експертиза така, че тя да бъде достъпна именно за тези, които се нуждаят от нея - да получат те най-добрата оценка и най-добрата грижа, да премахнем отрицателните практики, които всички знаят, че съществуват за съжаление. Това е целта на реформата, която ще се прави. Тя ще бъде задължително с вашето участие, защото без вашата помощ няма как да намерим най-добрите решения, които трябва да са в интерес на добрата социална политика, обърната към действителните проблеми на нуждаещите се от тази политика хора“, каза д-р Дариткова.

България

Напиши коментар:


Публикувай