898 5

България с оценка "Среден" за грижата си към децата

България с оценка "Среден" за грижата си към децата
Снимка БТВ

Държавата получи оценка „Среден 3,20” за грижата си към децата, сочи заключението от годишния доклад на неправителствената организация „Национална мрежа за децата”.

Оценката е поставена след допитване до българските институции и експерти в областта.

Организацията е поставила текущи оценки в пет основни области. Здравеопазването е получило „Добър 3,64” – с няколко стотни по-висока оценка от миналата година заради работата на институциите за намаляване на детската смъртност у нас, съобщи БТВ.

В образованието имаме оценка „Среден 3,44”, като според експертите един от големите проблеми е в сферата на приобщаващото образование.

В останалите три области държавата отново е с оценка „Среден”, като най-ниската – 2,86 е в областта на Конвенцията на ООН за правата на детето. Причината е, че все още неравно третираме децата бежанци, децата от малцинствата и тези с увреждания.

Поради тази причина от ресорната парламентарна комисия предлагат да се създаде нова институция, наречена „детски омбудсман”.

„Дали ще се казва детски омбудсман или по друг начин – важно е съдържанието. Имаме болезнена нужда от институция със засилени правомощия в това отношение”, смята Славчо Атанасов.

През юли ще се проведе кръгла маса в парламента за реализирането на тази идея.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кобрата
  Отговор
  1 20:53  25.06.17
  Пак много са ни писали, на тази скапана държавица и 2-ката и е много, не 3 и 4... Здравеопазването и образованието са ПЪЛЕН ЛЕШ...
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 20:58  25.06.17
  Децата от малцинствата са със заболявания-предимно астма и епилепсия, масово. Така се взимат огромни помощи, особено със самотна майка.
 • onq s konq
  Отговор
  3 20:58  25.06.17
  Може ли НПО да пише оценка на НРБ?Отговор:МОЖЕ,НО ПРЕДИ ТОВА ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВЕТОВНО ПРИЗНАТА ЗА "СТРАНА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ".
 • НУ заец, че пагади
  Отговор
  4 05:11  26.06.17
  На всякъде среден вадят, може би става въпрос за среден пръст. В България няма корупция, всичко друго го има, ама корупция ъъ ъъ.
 • гост
  Отговор
  5 14:32  26.06.17
  България е може би единственната страна, в която деца рацдат деца и докато родителя им взима детски, те самите започват да взимат детски. На Запад подобно нещо се разследва, извършителя се вкарва в затвора ако е пълнолетен. Да проверят само детските ТЕЛК свидетелства от кой етос са и ще забележат зависимост, която трябва да ги ориентира и да си изяснят как най-здравия генетичен етнос има най-много ТЕЛК помощи?

Напиши коментар:


Публикувай