647 0

Лекарският съюз отказа да съгласува анекса към болничните договори с НЗОК

Поредно неразбирателство между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса

Лекарският съюз отказа да съгласува анекса към болничните договори с НЗОК
Снимка: Shutterstock

Предложените от Националната здравноосигурителна каса промени в анекс към индивидуалните договори с болничните заведения противоречат на Националния рамков договор за медицински дейности за 2017 г. Това е причината Българският лекарски съюз да откаже да го съгласува, съобщават от сдружението.

На последното заседание на Надзорния съвет на касата бе гласувано за месец юни лечебните заведения в страната да получат общо почти 142 млн. лв., което според надзорниците е съществено увеличена сума спрямо досегашните. Надзорният съвет тогава гласува и разпределението на болничните бюджети до края на годината. Оказа се обаче, че Лекарският съюз е отказал да се разпише върху това решение, което прави изплащането на средствата на болниците невъзможно.

Съсловната организация очаква от НЗОК да предостави мотиви за предложенията за изменение и допълнение в типовите договори с лечебните заведения. Според БЛС, определянето на индикативни стойности за медицински изделия и лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и отпадане на правото за надвишаване на индикативните стойности с до 3% е рестриктивно, незаконосъобразно и противоречи на НРДМД (Националния рамков договор за медицински дейности) за 2017 г.

Недопустимо е НЗОК да лимитира задълженията си само до наличието на излишък в болничната помощ, защото такъв не е налице, категорични са от Български лекарски съюз. На сайта на БЛС е качено писмо до НЗОК, в което съсловната организация настоява за обосновка на предложенията за промени, направени от НЗОК.

България

Напиши коментар:


Публикувай