Last news in Fakti

8 Декември, 2011 15:28 1 970 0

Служителите на ДАНС ще получават по-малко заплати при пенсиониране

  • данс-
  • заплати

При сумирането на обезщетението ще се дават 75 % от месечното възнаграждение

След пенсионирането си служителите на ДАНС ще получават 15 брутни месечни възнаграждения вместо 20. Това е записано в приетия днес Параграф 7 от Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., с който се изменя Законът за Държавна агенция „Национала сигурност”. Освен това при сумирането на обезщетението ще се дават 75 на сто от възнаграждението, което са взимали всеки месец.

Според опозицията заради промените вече 300 служители на агенция са подали документи за напускане или пенсиониране, което може да застраши националната сигурност.  От ДПС се обявиха за отлагането на решението, същото сториха от Синята коалиция и Коалиция за България.

Не са много случаите в тази зала, когато при гласуване на предложения за промени на бюджетни или данъчни закони, имаме предложение, подкрепено едновременно от опозицията и от управляващите, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС и член на комисията за контрол на ДАНС Камен Константинов. Искам да подчертая, че не става въпрос за някакво опозиционно предложение, което цели да оспори политиката на управляващите. Става въпрос за един изключително сериозен проблем. Цялата комисия за контрол на ДАНС, в това число и представител на управляващото мнозинство от ГЕРБ, е сред вносителите на това предложение, каза той.

Проблемът наистина е сериозен. Ние слушаме от министър Дянков, че той дава пари срещу реформи – нещо, което подкрепям. Очакваме една структура, която се е реформирала, да не бъде наказана, че се е реформирала. За две години бюджетът на ДАНС е съкратен от 135 на 76 млн. лв. - съкращение, което е над 40%. За разлика от много други системи, които правят публични разходи, и тепърва трябва да бъдат реформирани, ДАНС извърши тази реформа и аз не виждам защо тя трябва да бъде наказана затова, че се е реформирала, и че дисциплинирано си върши работата, посочи Костадинов.

„Разбира се, че имате основание да кажете, че заплатите в ДАНС стартираха като по-високи от другите системи. Да, имате това основание. Дайте да седнем да го видим обаче. Знаете ли какво се е случило в момента в ДАНС? Сами си орязаха заплатите, хората са съвестни там, те са подходили по правилния начин, усещат при какви условия са поставени и не жертват работата. Първото нещо, което пожертваха бяха собствените заплати, те заслужават да бъдат поздравени. Хайде сега, прас, с бюджета това нещо, което те направиха доброволно, да им го махнем. Това на какво прилича", възмути се Иван Костов.

Депутатът от КБ Румен Петков попита – наясно ли сме колко рапорта има пуснати. До преди една седмица бяха над 160. По сега действащото законодателството тези рапорти като се удовлетворят, в бюджета за тази годна на ДАНС ще се яви един дефицит от минимум 12 млн. лв. Тези хора ще напуснат, защото за тях това е важно.

Коментираме един изключително чувствителен от гледна точка на държавността въпрос, свързан с бюджетирането и организацията на работа на Държавната агенция за Национална сигурност. Този въпрос е доста по-общ и е свързан с бюджетирането на целия сектор „Сигурност”, защото, в рамките на последните три години, най-тежкият удар, който държавата е нанасяла върху различни свои сектори, е сектор „Сигурност” – каза той.

В подкрепа на намаляването на бюджета на ДАНС се обяви лидерът на РЗС Яне Янев. „Винаги съм пледирал срещу такава тежка мегаструктура като ДАНС, тя обедини в периода на създаването си несвойствени функции и дейности, за които по-късно с консенсус в пленарна зала се съгласихме, че трябва да бъдат променени. Не случайно след поправки в закона бяха отнети част от правомощията и функциите на ДАНС - естествено е тогава да се намали и бюджетът й“, заяви той.

За тази структура в ситуация на тежка финансова трябва да сме реалисти и да гледаме числата такива, каквито са, а не доводи, които нямат нищо общо с параметрите в бюджета, посочи лидерът на РЗС.
ДАНС за 2008 г., 2009 г., 2010 г. и 2011 г. е похарчила 425 млн. лв. от създаването си до днес, уточни той. Ако тези близо 500 млн. лв. бяха отделени от националния бюджет за съфинансиране и усвояване на средства от европейските програми в държавата щяха да влязат поне 2 млрд. лв. от европейски проекти, изчисли Янев.

И запита - какво конкретно е направено с тези пари - нека каже някой от ДАНС? Беше променен законът за ДАНС и е нормално да бъде намален и бюджетът на агенцията, същата промяна трябва да бъде направена и в системата на МВР, каза Янев и се обърна с това предложение към вицепремиера и министър на вътрешните работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА