1 354 7

Не било вярно, че сме по-зле от Сърбия и Македония

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

"Твърдения, че "в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% напред", имат качеството на фалшиви новини, а истината е съвсем друга. Това обяви Българската стопанска камара.

За да покаже действителността, БСК е събрала и сравнява данни за заплащането на труда, производителността и заетостта в четирите балкански държави. Сравнението и коментарът са публикувани на сайта на камарата в рубриката "Стига вече", създадена, за да оборва с факти неверните твърдения.

Според статистическите данни през април-май 2017 г. брутната работна заплата в Македония и Сърбия наистина е по-висока от тази в България, но не с една трета, а символично, с незначителните 2%. За разлика от брутната заплата нетната (след плащане на данъци и осигуровки) у нас е по-висока, и то чувствително - с около 11% спрямо Македония и с 6% спрямо Сърбия. При това "високите" средни заплати в двете славянски съседки вървят в комплект с по-ниска заетост - там безработицата е доста по-висока от българската, подчертават от БСК.

Българските заплати изостават от румънските - с около 27% и 20% съответно при брутната и при нетното заплащане. Но това си има своето логично обяснение: през 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на човек по паритет на покупателната способност (ППС) от 62.6% от средното за ЕС. Резултатът на България е едва 45.1 на сто. Точно заради тази разлика - над 38.8% по-висока производителност на труда, средният румънски работник или служител получава с около 20% по-високо заплащане от българина.

Преди 2007 г. България бе преди Румъния, а сега местата са разменени, защото румънските ни съседи правят реформи и икономиката им се развива по-добре. По данни на Световната банка и на МВФ брутният вътрешен продукт на калпак (като се отчита покупателната способност) надхвърля 22% от достигнатото в България. Румъния предприе радикална реформа на своето трудово законодателство.

Твърденията, че у нас делът на разходите за труд е много нисък - 20% в добавената стойност, също не отговарят на действителността. По предварителни данни на НСИ през 2016 г. делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност е достигнал 48% - а през 2010 г. е бил под 42 на сто. Сегашното съотношение в България е сравнимо със средното за ЕС, което е 53 на сто. Оказва се, че тежестта на разходите за труд у нас е по-голяма, отколкото е в Словакия (43.4%), Полша (41.9%) и Чехия (45.3%).

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • алооо
  Отговор
  1 13:24  24.07.17
  В кой свят живееете бе хора.Вие журналистите сигурно мразите собствения си народ и родина за да тиражирате тези глупости.Забравяте ,че хората пьтуват и работят в чужбина и нямат нужда от вашите льжи,за да разберат колко е хубаво и добре платено в Бьлгария.Извода е ясен-или много мразите Бьлгарите и родината си Бьлгария,или Бойко Борисов и структурата му ви плащат много добре за да льжете и заблуждавате бедните хорица в тази дьржава.Срам за вас журналистите за да тиражирате тази огромна льжа.СРАМ
 • 2 13:35  24.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 13:44  24.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • СтарТИРаджия
  Отговор
  4 14:33  24.07.17
  Ай стига глупости! И сърби и макета са по-зле от нас в момента и то видимо! Стига да сравниш излъчването на София или Пловдив с Белград, или Скопие, за да придобиеш представа кой е по-по-най! Най-малкото там зимата ще се удушиш буквално от пушеци, а масовото отоплението на дърва е показател за нисък жизнен стандарт. В България разликата м/у видимата и невидимата част от заплащането е в пъти, и дава много изкривена представа в статистиките. Виж, румънците вече "дърпат" - определено!
 • дедопею
  Отговор
  5 14:43  24.07.17
  Идиотите от стъкмистиката винаги дават средна заплата. Ама, такова нещо средна заплата не съществува. Има население, което се дели на професии и заплащане. от 3млн в трудоспособна възраст имате 1млн, които не работят т.е 2млн.работещи. От тия 2млн. 40% получават 460(-30% осиг)= 320лв.Другите вземат 20% 500лв..Другите около 1000лв. още 15%.Накрая има едни шефове на Банки и ЕРП-та със заплати по 40 000- 200 000лв заплати под 1% от населението. Ей това е реалното положение

  Коментиран от #6

 • comment
  Отговор
  6 22:37  24.07.17

  До коментар #5 от "дедопею":

  По същество това е описанието на понятието "бананова република". Добре дошли в България!
 • 7 18:12  26.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай