1 525 4

Протест! Жители на Княжево и Владая затварят Е-79

Местните са недоволни главно от липсата на удобен транспорт до София

Снимка: Инициативен комитет - Владая
Снимка: Инициативен комитет - Владая
Константин Карагьозов

В неделя жителите на столичния квартал Княжево и село Владая ще блокират главния път Е-79 в знак на протест. Местните искат по-добри условия за пътуване, изграждане на улично осветление и светофар на една от най-натоварените пътни артерии в София - бул. "Пернишко шосе", който води до главния път Е-79.

Няколко са основните желания на жителите на Княжево и Владая:

Незабавна смяна на автобусите за обществено ползване, обслужващи жителите на с. Владая и кв. Княжево, с по-ефективни и съобразени с европейските стандарти, и норми, и оборудвани с велобагажници, както и сгъстен транспортен график.

Възстановяване на автобусна линия А58 и удължаване на линиите на А58 и А59 по ул. Княжевска до метростанция МС19 в кв. Горна Баня в срок до пускане в експлоатация на метростанция „Горна Баня" през 2019 г. Изграждане на велоалея от бул. Петко Напетов (ст. Горнобански път) до с.Владая. Възстановяване на маршрутна линия №22 или откриване на нова.

Удължаване на трамвайната линията като ТМ 5А от кв. Княжево посока с.Владая. Едногодишните ни опити за диалог с представителите на Столична община, СОС и ЦГМ претърпяха провал, смятат протестиращите. Те искат оставките на Екатерина Йорданова от длъжността Председател на Постоянната комисия, Евгени Крусев - заместник кмет на Столична община по транспорта, Християн Петров - директор на ЦГМ, и на Димитър Петров - директор на Дирекция Управление на трафика към Столична община.

Недоволните граждани излизат на протест в неделя от 17:00 до 19:00 часа, който ще се проведе на бул. Цар Борис III - в района на "легналите полицаи" при улиците "Мала кория" и "10-ти километър", непосредствено до Александровски мост.

Ето и пълният текст на исканията на жителите на Княжево и Владая:

От Инициативния комитет за подобряване на обществения транспорт във Владая и Княжево обявяваме протестна демонстрация срещу беззаконието в Столична община и Столичен общински съвет от 17 до 19 часа на 30.07.2017 г., която ще се проведе на бул. Цар Борис III- в района на "легналите полицаи" при улиците Мала кория и 10-ти километър непосредствено до Александровски мост, най-старият мост в София построен от княз Александър Батенберг през 1880 г., за да обслужва нуждите на Княжево и Владая.

Настояваме за:

1. Решаване на проблемите с обществения транспорт чрез изпълнение на предложенията, залегнали в местната гражданска инициатива от 2016 г.

2. Поставяне на светофарна уредба и премахване на „легналите полицаи".

3. Изграждане на улично осветление на пътя София - Перник.

Призовавали сме всеки, който желае да изкаже недоволството си да се включи в протеста. Причините са, че властите на местното самоуправление не се съобразяват с нуждите и предложенията на гражданите за подобряване на обществения транспорт. Не се съобразяват с мнението на гражданите живущи в непосредствена близост до Александровски мост за поставянето на светофарна уредба на бул. Цар Борис III и ул. Мала кория и бул. Цар Борис III и ул. 10-ти километър и премахване на изкуствените неравности, както и с предложенията за изграждане на улично осветление във Владайското дефиле:

В резултат на незаконно взето решение и несъобразено с жителите на Княжево, в района на 10-ти километър, Мала кория и Килиите в кв. Княжево бяха поставени съоръжения за намаляване на скоростта на движение на автомобилите тип „легнал полицай". Тази мярка е против волята на местните жители, която е за изграждане на светофарна уредба и доведе до огромни задръствания, замърсяване на въздуха и повишаване на шума. Тези неправомерни и неадекватни действия от страна на управляващите предизвикаха силно недоволство на засегнатите граждани - жители и участници в движението. Ние изготвихме и отправихме мотивирано предложение до Дирекция Управление на трафика към Столична община за проектиране и изграждане на светофарна уредба на това кръстовище, посредством която да се регулира движението и пресичането на пешеходци. В резултат Столична община прехвърли топката на АПИ, въпреки безспорното задължение, което е определено със закон. Подобна е и ситуацията с предложението ни да бъде изградено улично осветление по протежение на Владайско дефиле с оглед повишаване на безопасността на движение.

Относно мерките за подобряване на обществения транспорт в с. Владая и кв. Княжево:

На 23.10.2016 г. на главен път Е-79 в района на караулката преди отбивката за с. Владая беше проведен протест „ГРАЖДАНИТЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ТРАНСПОРТНОТО ОБСЛУЖВАНЕ".

Протестът беше срещу неспазването на нормативите на Р. България и липсата на диалог от страна на Столичен общински съвет. Това беше първата демонстрация на несъгласие с безпрецедентната незаинтересованост, арогантност и нехайство на органите на местното самоуправление.

Припомняме основните предложения на обществеността, които бяха гласувани от жителите на Княжево и Владая на 15 юли 2016 г. в залата на читалище "Светлина-1906" в с. Владая от 18.30 ч и представени в подписката.

1. Незабавна смяна на автобусите за обществено ползване, обслужващи жителите на с. Владая и кв. Княжево, с по-ефективни и съобразени с европейските стандарти, и норми,
и оборудвани с велобагажници, както и сгъстен транспортен график.

Обещано: "Ще възложа на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да направи постоянно наблюдение по линията и ако се налага увеличение с още коли да се направи такова допълнително. Паралелно с идването на новите автобуси за градския транспорт в столицата колите, които обслужват 59-та линия също ще бъдат подменени с изцяло ниско подови автобуси" - обеща г-н Евгени Крусев. „До Нова година (31 Декември 2016) ще бъде осигурена продажбата на билети в с. Владая" - г-н Петров, директор на ЦГМ.

Резултат: Старите автобуси бяха заменени частично с малко по-нови и също толкова неефективни. Не сме в състояние да се зарадваме на старите нови автобуси, които общината, така и така няма какво да прави след като пусна нови автобуси по линиите на градски транспорт. Относно графика постигнахме значително оптимизиране, но за съжаление недостатъчно предвид нуждите от подобряване на транспортното обслужване.

Билети не се продават във Владая въпреки обещанията на думи и нищо черно на бяло.

За снабдяване на автобусите с велобагажници биват изтъквани всевъзможни причини, за да не бъде сторено, но нито една от причините не е аргументирана и основателна.

2. Възстановяване на автобусна линия А58 до 15 септември 2016 г. и удължаване на линиите на А58 и А59 по ул. Княжевска до метростанция МС19 в кв. Горна Баня в срок
до пускане в експлоатация на метростанция „Горна Баня" през 2019 г.

Резултат: Автобусна линия А58 беше частично възстановена и изпълнява курсове в определени часове
сутрин и вечер. Автобусна линия А59 изпълняваше за кратко време курсове до жп гарата на Владая, като курсовете не бяха синхронизирани с разписанието на влаковете. В последствие, както и понастоящем, тази
услуга отпадна.

3. Изграждане на велоалея от бул. Петко Напетов (ст. Горнобански път) до с.Владая.

Беше възложено на главния архитект Здравко Здравков да изготви становище за проектиране и изграждане на
велоалея.

Резултат: Арх. Здравков не си е направил труда да се запознае с предложеното от нас трасе и дава становище
за невъзможност за изграждане на велоалея, която щяла да минава по трасе, измислено от него и преминаваща през частни имоти. Напълно неадекватно и презрително отношение към проблема, поставен като един от приоритетите на Столична община.

4. Възстановяване на маршрутна линия №22 или откриване на нова.

Резултат: На редица заседания на комисиите на СОС беше поставян този въпрос и многократно беше възлагана подготовката на документация за провеждане на процедура за отдаване на МЛ 22 за експлоатация.
В последствие г-н Евгени Крусев толкова забави доклада, че настъпиха законови промени и въпреки, че предложението бе прието от столичния общински съвет с категорично мнозинство, то решението неможе да бъде приложено към днешна дата. От ИК проведохме разговори с депутати откъдето изявиха готовност да предприемат необходимите законови промени, стига да заявят от Столична община, че са им необходими и че това възпрепятства стартиране на процедура за отдаване на линията. Процедурата беше забавяна и възпрепятствана от Екатерина Йорданова - Председател на Постоянната комисия (ПК) по транспорт и
туризъм към СОС с аргумента, че се търси възможен вариант. Становището на г-жа Фандъкова пък беше, че
поради липса на интерес няма смисъл да се пуска процедура за избор на изпълнител. Ние знаем, че интерес има, но вероятно не от приближени на влиятелни лица в Столична община фирми. Председателят на ПК по транспорт и туризъм г-жа Йорданова в нарушение на закона умишлено бави решенията, в заседанията се държи авторитарно и противозаконно не даде възможност на представителите на ИК за подобряване на качеството на обществения транспорт да вземат отношение по повод казуса с възстановяването на маршрутна линия №22.

5. Удължаване на трамвайната линията като ТМ 5А от кв. Княжево посока с.Владая.

Обещано: Стартиране на проучвателна процедура.

Резултат: Пак нищо - не бяха предприети никакви действия.

Колкото и да ни е неприятно, бихме искали да Ви съобщим, че едногодишните ни опити за диалог с представителите на Столична община, СОС и ЦГМ претърпяха провал. Имахме надежда, че след проведения през октомври 2016 г. протест, ще бъдем чути и ще бъдат предприети адекватни и ефективни действия, да се вземат законосъобразни решения, за изпълнение или неизпълнение на нашите предложения. Това не се случи и се налага отново да прибегнем към ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ.

За неспазването на закона от СОС смятаме, че главният виновник е Председателя на ПК по транспорт и туризъм на СОС и от ИК за подобряване на качеството на обществения транспорт ние искаме оставката на г-жа Екатерина Йорданова от длъжността Председател на Постоянната комисия, която оглавява в момента. Като главен виновник г-жа Йорданова трябва да понесе вината за неудобството на
хилядите граждани, което ще причиним, когато блокираме международен път Е79.

Поради неизпълнението на възложени от СОС задачи и поети ангажименти ние искаме оставката на г-н Евгени Крусев - заместник кмет на Столична община по транспорта, на г-н Християн Петров - директор на ЦГМ.

Поради опити да се заблуди обществеността (в следствие на некомпетентност или злоумишленост) ние искаме оставката на г-н Димитър Петров - директор на Дирекция Управление на трафика към Столична община, както и поради укриване на обществена информация свързана със светофарните уредби.

Поради системно неглижиране на проблемите, повдигнати от гражданите на с.Владая и кв. Княжево за подобряване на транспортното обслужване, подкрепени и от подписка съгласно Закона за участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, ние настояваме г-жа Йорданка Фандъкова лично да поеме ангажимент за решаването на тези отдавна съществуващи проблеми. В противен случай ще поискаме нейната оставка за целенасочени, умишлени и подкрепящи незаконни действия от страна на нейните служители.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Опиум за народа
  Отговор
  1 12:48  27.07.17
  Искайте и ще ви се даде...
 • 2 15:10  27.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Мърчаево
  Отговор
  3 19:33  29.07.17
  На оръжие братя да изкъртим гърбиците от булеварда !!!
 • Мърчаево
  Отговор
  4 19:37  29.07.17
  Всички на протеста за да не се влачим всеки ден като мравки по пътя!!

Напиши коментар:


Публикувай