720 2

Съдят 20-годишен шофьор, убил колоездач в аварийната лента

Мартин Христов

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 20-годишен водач, причинил смъртта на велосипедист в аварийната лента на магистрала „Хемус“

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден Николай Н. от Провадия, който при движение без необходимост в аварийната лента на автомагистрала „Хемус“ причинил смъртта на движещия се там 67-годишен велосипедист Руско Ч. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 6 години.

Тежкият пътен инцидент станал на 2 август 2014 г. Подсъдимият Николай Н., тогава на 20 години, навлязъл в аварийната лента на магистралата в посока летище Варна. Там застигнал движещият се велосипедист. Колелото на 67-годишния мъж било отхвърлено след удара, а автомобилът на Николай Н., който пътувал със скорост над 100 км в час, продължил да се движи. Пострадалият бил откаран в болница, където починал.

Причина за смъртта му според заключението на съдебномедицинската експертиза е тежка комбинирана травма на гърдите и корема, с разкъсване на черния дроб и последвал излив на значително количество кръв в коремната кухина.

По делото са назначавани няколко експертизи, след като експерт в тройната автотехническа експертиза година след инцидента се отказал от заключението си, че ударът на автомобила в колелото е бил в аварийната лента. Без да му бъде официално възложено, експертът си поставил сам задачи, на които си отговорил, като опровергал даденото по-рано заключение на тройната автотехническа експертиза. Той застъпил тезата на защитата, че ударът е бил в дясното платно на автомагистралата.

Окръжната прокуратура във Варна назначила повторна комплексна автотехническа експертиза, която доказва къде и как автомобилът на подсъдимия е застигнал велосипедиста чрез повредените детайли след удара на колата в колелото, следите от задирания по асфалта, начупените храсти и разположението на двете превозни средства непосредствено след сблъсъка.

Делото срещу Николай Н. е насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд в края на септември 2017 г.

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЗдвП
  Отговор
  1 13:11  27.07.17
  Принципно велосипедистите им е забранено да се движат по автомагистралите... Не че младежът има право да кара в аварийната лента, но и велосипедистът (лека му пръст) има вина.
 • 1234
  Отговор
  2 10:31  30.07.17
  В правилника е казано,че е забранено за каруци,велосипеди и МПС движещи се под 50 км/ч.

Напиши коментар:


Публикувай